Belföld

Több ezer kutya kerülhet hajléktalan emberektől a túlterhelt sintértelepekre

Országszerte több ezer kutya kerülhet be az egyébként is túlterhelt sintértelepekre, ha a hajléktalanokat rendőri erővel bekényszerítik a szállókra, vagy előállítják és börtönbe zárják őket. Az állatokat ráadásul 14 nap elteltével legálisan elaltathatják, ha nincsen bennük mikrochip – hívta fel a figyelmet a problémára Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke az InfoRádióban.
Hajléktalan ember kutyájával Egyelőre az sem világos, visszakaphatják-e a hajléktalan emberek a kutyáikat (Forrás: pixabay.com / sinzicraciun0)

Az egyesület elnöke szerint az önkormányzatok kötelessége, hogy az érintettek állatairól gondoskodjanak, egyúttal azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy kutyában nincsen mikrochip, úgy azt tizennégy nap után legálisan el is altathatják.

Az InfoStart.hu szerint Seres Zoltán az állatvédőket arra buzdította, hogy segítsenek az önkormányzatoknak a kutyákról való gondoskodásban, amikor elzárnak hajléktalanokat, s hozzátette, a fedél nélküli embereknek éppúgy joga állatot tartani, mint bármely más, jobb módú embernek. 

Az egyesület elnöke megjegyezte azt is, hogy a hajléktalanoknak is szabályos körülmények között kell gondoskodniuk a velük élő állataikról, így például féregteleníteniük kell őket, valamint gondoskodniuk kell a megfelelő tartási helyről és az állattartás anyagi fedezetéről is.

Azt, hogy a hajléktalanok később visszakaphatják-e a kutyáikat – ha történetesen nem adják örökbe, netán altatják el őket az eltelt idő alatt –, egyelőre nem tudni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen