Belföld

Egyéni mulasztás és rendszerhiba is közrejátszhatott abban, hogy nem azonosították előbb a soroksári gyilkosság gyanúsítottját

Az öt éve történt soroksári gyilkosság feltételezett elkövetőjét a Magyar Idők értesülése szerint egyéni mulasztás, illetve rendszerhibák miatt nem azonosították korábban.
R. Szilvesztert vezetik a rendőrök R. Szilveszter a telefonjából kinyert adatok alapján a bűncselekmény előtti napokban is a helyszínen tartózkodott. (Forrás: YouTube / PoliceHungary)

Befejeződött az a szeptember 13-án elrendelt tényfeltáró vizsgálat, amelynek előzménye az volt, hogy kiderült, az öt éve megölt soroksári futónő telefonja 2013 októbere óta volt bűnügyi, majd fogvatartotti letétben – írja a Magyar Idők. A lap megkeresésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy az immár befejeződött vizsgálat megállapításaiból a rendőrség a következtetéseket levonta, de további tájékoztatást nem ad. A Magyar Idők által megkeresett kriminalisztikai szakemberek szerint az ügyet oktatni kell majd a leendő rendőrtiszteknek.

A lap értesülései szerint a tényfeltáró vizsgálat a nyomozás egészére kiterjedt, így például arra, hogy volt-e személyi mulasztás, illetve a felderítést megnehezítő rendszerhiba.

A Magyar Idők úgy tudja, megállapították, hogy az áldozat telefonjának tárgykörözési listába vételével késlekedtek a nyomozók, így ez csak azt követően történt meg, hogy a gyanúsítottat más bűncselekmények miatt őrizetbe vették Siófokon. Ennek következményeként a siófoki rendőrök hiába kérdeztek rá a tárgynyilvántartásban, abban még nem szerepelt a bűncselekmény áldozatának telefonja. Ha a gyanúsítottat ekkor elszámoltatták volna, akkor – az ugyancsak elmaradt – DNS-azonosításra is sor kerülhetett volna, így azonban mire a telefont köröztetni kezdték, már nem futott össze ez az információ az R. Szilveszternél talált telefonnal.

A nő az eset során összekarmolta a támadóját, és a körmei alatt talált bőrmaradványok, továbbá a kötélről, valamint az áldozat testén és testéből több helyről is rögzített maradványok R. Szilvesztertől származtak. Amikor a nyomozást a helyszínhez kötődő és egyéb, nem erőszakos bűncselekmények miatt börtönben lévő személyekre is kiterjesztették, képbe került a Soroksáron felnőtt és a gyilkosság idejében a környéken hajléktalanként élő R. Szilveszter is.

A férfit 2013. október 23-án fogták el Siófokon, azóta tölti büntetését, amelyet betörések miatt kapott. A DNS-mintája azért nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban, mert öt éve még nem volt kötelező rögzíteni azt.

A jelenlegi szabályozás szerint a gyanúsítás során automatikusan rabosítják az érintetteket, akiknek például az ujjlenyomata és a DNS-mintája is bekerül a bűnügyi nyilvántartásba, emellett a jogszabály-módosítás előtt elítélt, a jogkövetkezmények alól még nem mentesített fogvatartottak jellemzőit visszamenőleg rögzítik a nyilvántartásban.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen