Belföld

Hazánkban szigorúan ellenőrzik a szabadulószobákat

Magyarországon szigorúan ellenőrzik a szabadulószobákat – tudta meg az InfoRádió, amely a lengyelországi katasztrófa okán járt utána annak, hogy hazánkban milyen tűzvédelmi szabályoknak kell megfelelniük az ilyen létesítményeknek.
Tűzoltópalack A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / Daniel Antonsen)

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Lengyelországban korábban ebben a hónapban öt fiatal lány vesztette életét egy szabadulószobában kialakult tűzesetben, valamint egy személy súlyos sérülést szenvedett, s a balesetet követően az illetékes hatóságok napokon belül megkezdték valamennyi lengyelországi szabadulószoba ellenőrzését. A január hatodikáig ellenőrzött 325 ilyen létesítmény közül végül huszonhat bezárását elrendelték a tapasztalt hiányosságok miatt.

A tragikus lengyelországi eset nyomán járt utána annak az InfoRádió, hogy Magyarországon milyen tűzvédelmi szabályok érvényesek a szabadulószobákra.

Mint megtudták, hazánkban minden létesítménynél az országos tűzvédelmi szabályzat az iránymutató, s ahogyan azt Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta, minden szabadulószoba különbözik, és a velük kapcsolatos biztonsági előírások függnek arról, hogy az érintett szabadulószoba milyen épületben vagy épületrészben található.

A szóvivő ismertette, hogy így például más előírások vonatkoznak egy plázában működő egységre, mint egy olyanra, amelyet egy társasházban működtetnek, ugyanakkor a legfontosabb biztonsági követelmény egyaránt az, hogy a bent tartózkodók veszély esetén bármikor kijuthassanak az épületből, s a szabadba vezető kijáratot az épület bármely pontjáról el lehessen érni.

Kitért arra is, hogy az ilyen létesítményekben is gondoskodni kell a menekülési útvonal felismerhetőségéről, hogy baj esetén mindenki időben ki tudjon jutni az épületből. Vagyis, ha baj van – így például a tűz, füst vagy a szén-monoxid jelző bekapcsolódik – nem lehetnek zárva a szabadulószoba ajtajai.

Dóka Imre egyúttal elmondta, hogy meghatározott esetekben tűzvédelmi szabályzattal is rendelkezniük kell az ilyen létesítmények üzemeltetőinek, amelyben a tevékenységre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályokra is ki kell térni, s mindezt a látogatókkal és az ott dolgozókkal is meg kell ismertetni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen