Belföld

Toplistát állított össze a legkeresettebb bűnözőkről a rendőrség

A rendőrség honlapján egy, a jövőben is rendszeresen frissülő toplistát állítottak össze a legkeresettebb bűnelkövetőkről. A lakosság a rendőrségi közlemény szerint egyebek mellett azzal segítheti a munkájukat, hogy a közösségi médiában megosztja a körözési adatlapokat, így elősegítve, hogy minél több bejelentés érkezzen.
Rendőrség Toplistát állított össze a legkeresettebb bűnözőkről a rendőrség (Forrás: police.hu)

A rendőrség honlapján megjelent közleményben kiemelik, hogy a rendőrség egyik fontos feladata a bűnelkövetőek beazonosítása és elfogása, valamint az eltűntek felkutatása, s ebben nagy segítséget jelentenek a keresett személyek hollétére vagy felbukkanásuk lehetséges helyeire vonatkozó lakossági bejelentések is.

A nyilvános körözések webfelületét – police.hu/hu/koral – is megújította a rendőrség, hogy ezáltal is minél több emberhez eljuthassanak a körözési felhívások. Itt a közérdekből nyilvános körözési adatbázis listákba rendezetten böngészhető, s a találati lista kategóriák szerint szűkíthető.

Az elfogatóparancs alapján körözött személyek mellett lehet keresést indítani például eltűnt emberekre, ellopott állatokra és eltulajdonított járművekre is, és mostantól már az egyes körözéseket megnyitva meg is oszthatóak a közösségi médiában az adatlapok. Utóbbival kapcsolatosan a közleményben egyértelművé teszik, hogy a körözés megszűntével a posztok beágyazásai is inaktívvá válnak.

A körözési toplistával kapcsolatosan a közleményben kifejtik, hogy ezen a listán egy időben legfeljebb ötven bűnelkövető szerepelhet, egyebek mellett olyan feltételek mellett, hogy az elkövető

  • legalább öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett bűntett miatt elfogatóparanccsal körözik,
  • legalább öt év végrehajtandó szabadságvesztésre jogerősen elítélték és ennek végrehajtása érdekében elfogatóparanccsal körözik,
  • ötnél több különböző bűncselekményt követett el, vagy azok elkövetése miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtása érdekében elfogatóparanccsal körözik,
  • különös, többszörös vagy erőszakos többszörös visszaesőnek minősül, vagy bűnszervezetben követte el a bűncselekményt, illetve ezek miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtása érdekében elfogatóparanccsal körözik,
  • az elkövetett bűncselekmény a lakosság biztonságérzetét nagymértékben rontja.

A körözési adatlapoknál található „Felismeri? Tegyen bejelentést!” gombra kattintva érhető el az online bejelentő űrlap, amelyen keresztül e-mail formátumban juttathatják el a rendőrséghez az adott körözéssel kapcsolatos információjukat a bejelentők, s mivel az elérhetőségek mezők kitöltése nem kötelező, ezért a bejelentés anonim módon is megtehető.

A rendőrség emellett továbbra is fogadja a bejelentéseket a 112-es segélyhívó számon és a telefontanú +36-80/555-111-es vonalán.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen