Bulvár

30 éve tevékenykedik a berlini graffitinagyi

Jó, technikailag csak átfesti a náci szimpatizáns falfirkákat, de azért ez se semmi!
Irmela Mensah-Schramm Irmela Mensah-Schramm (Forrás: QZ.com)

A Quartz interjút készített a Berlinben élő, ma már 70 éves Irmela Mensah-Schramm nevű idős hölggyel, aki 30 éve rongálja a köztereken található neonáci plakátokat, matricákat és falfirkákat. Mindez még 1986-ban kezdődött, amikor leszedett egy olyan matricát, amin az állt, hogy: "Szabadságot Rudolf Hessnek!", azaz Hitler egykori helyettesének, aki akkor még a spandaui börtönben töltötte életfogytiglani büntetését (egy évvel később pedig meghalt). Elmondása szerint a nő ettől borzasztóan boldognak érezte magát, mivel úgy hitte, hogy végre tett valamit.

A korábban szellemi fogyatékos gyerekek tanításával foglalkozó Irmela a mai napig nem állt meg a hasonló akciókkal, mert ahogy ő fogalmazott: “Ha én nem csinálom, akkor ki?”.

Pedig minden oka meglenne rá, mivel ezalatt a 30 év alatt fizikailag bántalmazták már neonácik, fenyegették bírsággal a hatóságok, és sokan még mindig gúnyolják tettei miatt. Ő azonban folytatja a vadászatát: igazi sasszemével rögtön kiszúrja a lámpaoszlopokon, levélszekrényeken, trafóházakon található horogkereszteket és egyéb náci szimbólumokat. Ha pedig talál egyet, akkor fényképez, majd tép vagy átfest.

A sziszifuszi munkája persze mások érdeklődését is felkeltette, és meg is kapta érte a Göttinger Békedíjat, a gyűjteményét pedig épp most kérte kölcsön a berlini történelmi múzeum egy antiszemita matricákat felvonultató tárlathoz.

Mensah-Schramm tevékenykedése az utóbbi időben új erőre kapott, ami nem véletlen, hiszen Németország egy év alatt mintegy egymillió menedékkérőt fogadott be, akiknek az átmeneti otthonaik ellen ezzel párhuzamosan ötszörösére emelkedett a támadások száma. Ezzel párhuzamosan pedig a xenofób matricák, plakátok és falfirkák is rohamosan megszaporodtak. A helyzet komolyságát mi sem jelzi jobban, hogy 2015-ben összesen 39 ezer ideológiai/politikai indíttatású bűncselekményt regisztráltak az országban, amiknek a háromnegyedét szélsőségesek követték el, több mint a fele pedig uszító hangvételű propagandaanyagok terjesztését jelentette.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Arnold Schwarzenegger beszédet mondhat Andy Vajna temetésén

Arnold Schwarzenegger beszédet mondhat Andy Vajna temetésénSzabó Kimmel Tamás kiakadt a mobilozó nézőkre

Szabó Kimmel Tamás kiakadt a mobilozó nézőkreA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen