hirdetés
Bulvár

Elpusztult a világ legidősebb hím pandája

Pan Pan, a világ legidősebb hím pandája 31 éves korában elpusztult Kínában. Az állatról hat hónappal ezelőtt állapították meg, hogy rákos. Pan Pan mindenesetre még így is igen szép életkort élt meg, és a faj is sokat köszönhet neki.
Pan Pan, a világ legidősebb hím pandája Pan Pan, a világ legidősebb hím pandája elpusztult (Forrás: thesun.co.uk)
hirdetés

Pan Pan meglehetősen szép kort élt meg, hiszen a pandák a vadonban átlagosan 20 évig élnek – ő viszont a világ legidősebb hím pandájaként 31 évig élt. A faj is sokat köszönhet neki, hiszen jelenleg a világ fogságban élő pandáinak közel egynegyede – vagyis több, mint 130 példány – az ő leszármazottja.

A panda a vadonban látta meg a napvilágot a kínai Szecsuanban, és néhány hónapos korában ejtették őt fogságba. A neve egyébként azt jelenti, hogy „remény”, illetve „várakozás”.

Jelenleg a világ legidősebb pandája egy 36 éves Basi nevű nőstény, aki szintén Kínában él. A korábban a legidősebb pandaként számon tartott Jia Jia 38 éves korában, októberben pusztult el Hongkongban.

Pan Pan szerdán reggel pusztult el a szecsuani, az óriáspandák fajvédelmével foglalkozó központban. A központ elkeseredéssel adott hírt a népszerű, idős panda haláláról, a gondozói szerint az állat az utóbbi három napban nem vett magához táplálékot, elvesztette az eszméletét, valamint általában véve is rohamosan romlott az egészségi állapota.

A pandákat egyébként az IUCN szeptemberi bejelentése szerint már kevésbé fenyegeti a kihalás, így aztán a „veszélyeztetett” kategóriából a „sebezhetőbe” helyezték át őket. Emögött az áll, hogy a pandák száma növekedni kezdett az utóbbi években – ma már Kína becslése szerint mintegy 1864 felnőtt állat élhet vadon, és emellett 422 példány található meg fogságban.

Sajnálatos módon azonban a pandákra továbbra is veszélyt jelent a Természetvédelmi Világszövetség szerint, hogy a globális klímaváltozás az elkövetkező 80 évben az élőhelyük egyharmadát elpusztíthatja.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Harvey Weinsteint kizárta soraiból a filmakadémia

Harvey Weinsteint kizárta soraiból a filmakadémiahirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen