hirdetés
Bulvár

Elpusztult a világ legidősebb hím pandája

Pan Pan, a világ legidősebb hím pandája 31 éves korában elpusztult Kínában. Az állatról hat hónappal ezelőtt állapították meg, hogy rákos. Pan Pan mindenesetre még így is igen szép életkort élt meg, és a faj is sokat köszönhet neki.
Pan Pan, a világ legidősebb hím pandája Pan Pan, a világ legidősebb hím pandája elpusztult (Forrás: thesun.co.uk)
hirdetés

Pan Pan meglehetősen szép kort élt meg, hiszen a pandák a vadonban átlagosan 20 évig élnek – ő viszont a világ legidősebb hím pandájaként 31 évig élt. A faj is sokat köszönhet neki, hiszen jelenleg a világ fogságban élő pandáinak közel egynegyede – vagyis több, mint 130 példány – az ő leszármazottja.

A panda a vadonban látta meg a napvilágot a kínai Szecsuanban, és néhány hónapos korában ejtették őt fogságba. A neve egyébként azt jelenti, hogy „remény”, illetve „várakozás”.

Jelenleg a világ legidősebb pandája egy 36 éves Basi nevű nőstény, aki szintén Kínában él. A korábban a legidősebb pandaként számon tartott Jia Jia 38 éves korában, októberben pusztult el Hongkongban.

Pan Pan szerdán reggel pusztult el a szecsuani, az óriáspandák fajvédelmével foglalkozó központban. A központ elkeseredéssel adott hírt a népszerű, idős panda haláláról, a gondozói szerint az állat az utóbbi három napban nem vett magához táplálékot, elvesztette az eszméletét, valamint általában véve is rohamosan romlott az egészségi állapota.

A pandákat egyébként az IUCN szeptemberi bejelentése szerint már kevésbé fenyegeti a kihalás, így aztán a „veszélyeztetett” kategóriából a „sebezhetőbe” helyezték át őket. Emögött az áll, hogy a pandák száma növekedni kezdett az utóbbi években – ma már Kína becslése szerint mintegy 1864 felnőtt állat élhet vadon, és emellett 422 példány található meg fogságban.

Sajnálatos módon azonban a pandákra továbbra is veszélyt jelent a Természetvédelmi Világszövetség szerint, hogy a globális klímaváltozás az elkövetkező 80 évben az élőhelyük egyharmadát elpusztíthatja.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vilmos herceg lesz Harry esküvői tanúja

Vilmos herceg lesz Harry esküvői tanújaKirúgta az Operettszínház Kerényit

Kirúgta az Operettszínház Kerényithirdetés
Babát vár Tápai Szabina

Babát vár Tápai SzabinaMadonnának nem sikerült megakadályoznia személyes tárgyainak elárverezését

Madonnának nem sikerült megakadályoznia személyes tárgyainak elárverezését


MADONNA,     ÁRVERÉS,     USA

Hazatért Katalin hercegnő és újszülött kisfia

Hazatért Katalin hercegnő és újszülött kisfiahirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen