hirdetés
Bulvár

Majdnem 180 millió forintot ért az óriástonhal

Egy japán szusi-étteremlánc tulajdonosa vásárolta meg a hatalmas halat, amelyért összesen 74,2 millió jent volt hajlandó kifizetni. A gigászi kékúszójú tonhal több mint 200 kilót nyomott.
Óriástonhal Több mint 200 kilogrammos volt az óriási tonhal (Forrás: independent.ie)
hirdetés

Egy japán szusi-étteremlánc vezetője 74,2 millió jent (~ 180 millió forint) fizetett egy óriási, 212 kilogrammos kékúszójú tonhalért. A dolog emellett azért is érdekes, mert lehet, hogy ez volt a tokiói Tsukiji halvásár utolsó árverése ezen a helyszínen – ha pedig így van, akkor igazán „jól” zárták az utolsó, a helyszínen tartott licitet.

Ez egyébként a második legmagasabb ajánlat volt, amelyet kékúszójú tonhalért valaha fizettek, csak egyszer, 2013-ban akadt olyan vásárló, aki egyetlen halért 155,4 millió jent volt hajlandó kifizetni.

A tokiói Kiyomura szusi-étteremlánc igazgatója, Kiyoshi Kimura az újévi aukciót követően közösen pózolt az embernagyságú hallal, amelyet megvásárolt. A tonhalat korábban Aomori prefektúra területéhez közel, Japán északi partvidékénél fogták ki a halászok.

Bár úgy volt, hogy a tavalyi újévi aukció volt az utolsó, amelyet a Tsukiji halvásár területén tartanak, végül idén is itt szervezték meg a licitet. A vásár azért nem költözött át a tervezett, új helyszínre, mert egy korábbi gázerőmű működött ott, aminek következtében szennyezett volt a talaj.

Kékúszójú tonhalA nagy japán kereslettel összefüggő túlhalászat súlyos veszélyt jelent a fajra (Forrás: stuff.co.nz)

A japánok körében kedvelt kékúszójú tonhalat nagy mértékben veszélyezteti a túlhalászat, nevezetesen, a Csendes-óceán területén élő populációk a túlhalászat következtében mintegy 97 százalékos csökkenésen mentek keresztül.

A The Guardian egy természetvédőt idézve arról írt, hogy a tonhalak közel 70 százaléka még egy éves sincs, amikor kifogják, és összesen 95 százalékuk nem éri el a három éves kort, mielőtt a hálókba kerül. Mindez óriási károkat jelent a már egyébként is sérülékeny és alaposan megtizedelődött populáció számára.

A világon kifogott kékúszójú tonhalak 80 százalékát Japánban fogyasztják el, gyakran hagyományos módon, nyersen, sashimi vagy szusi formájában. Az elegáns tokiói éttermekben egy-egy darab, a tonhal speciális részéből származó úgynevezett „otoro-ért” akár több ezer jent is kifizetnek.

Ráadásul a japán konyha növekvő népszerűségével a világ más részein is egyre többen fogyasztanak ilyen halat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Megszületett Szinetár Dóra gyermeke

Megszületett Szinetár Dóra gyermekeFelmondott az ATV-nél Demcsák Zsuzsa

Felmondott az ATV-nél Demcsák Zsuzsahirdetés
Felesége megosztotta Chester Bennington utolsó videóját

Felesége megosztotta Chester Bennington utolsó videójátLady Gaga lemondta európai turnéját

Lady Gaga lemondta európai turnéjáthirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen