hirdetés
Bulvár

Majdnem 180 millió forintot ért az óriástonhal

Egy japán szusi-étteremlánc tulajdonosa vásárolta meg a hatalmas halat, amelyért összesen 74,2 millió jent volt hajlandó kifizetni. A gigászi kékúszójú tonhal több mint 200 kilót nyomott.
Óriástonhal Több mint 200 kilogrammos volt az óriási tonhal (Forrás: independent.ie)
hirdetés

Egy japán szusi-étteremlánc vezetője 74,2 millió jent (~ 180 millió forint) fizetett egy óriási, 212 kilogrammos kékúszójú tonhalért. A dolog emellett azért is érdekes, mert lehet, hogy ez volt a tokiói Tsukiji halvásár utolsó árverése ezen a helyszínen – ha pedig így van, akkor igazán „jól” zárták az utolsó, a helyszínen tartott licitet.

Ez egyébként a második legmagasabb ajánlat volt, amelyet kékúszójú tonhalért valaha fizettek, csak egyszer, 2013-ban akadt olyan vásárló, aki egyetlen halért 155,4 millió jent volt hajlandó kifizetni.

A tokiói Kiyomura szusi-étteremlánc igazgatója, Kiyoshi Kimura az újévi aukciót követően közösen pózolt az embernagyságú hallal, amelyet megvásárolt. A tonhalat korábban Aomori prefektúra területéhez közel, Japán északi partvidékénél fogták ki a halászok.

Bár úgy volt, hogy a tavalyi újévi aukció volt az utolsó, amelyet a Tsukiji halvásár területén tartanak, végül idén is itt szervezték meg a licitet. A vásár azért nem költözött át a tervezett, új helyszínre, mert egy korábbi gázerőmű működött ott, aminek következtében szennyezett volt a talaj.

Kékúszójú tonhalA nagy japán kereslettel összefüggő túlhalászat súlyos veszélyt jelent a fajra (Forrás: stuff.co.nz)

A japánok körében kedvelt kékúszójú tonhalat nagy mértékben veszélyezteti a túlhalászat, nevezetesen, a Csendes-óceán területén élő populációk a túlhalászat következtében mintegy 97 százalékos csökkenésen mentek keresztül.

A The Guardian egy természetvédőt idézve arról írt, hogy a tonhalak közel 70 százaléka még egy éves sincs, amikor kifogják, és összesen 95 százalékuk nem éri el a három éves kort, mielőtt a hálókba kerül. Mindez óriási károkat jelent a már egyébként is sérülékeny és alaposan megtizedelődött populáció számára.

A világon kifogott kékúszójú tonhalak 80 százalékát Japánban fogyasztják el, gyakran hagyományos módon, nyersen, sashimi vagy szusi formájában. Az elegáns tokiói éttermekben egy-egy darab, a tonhal speciális részéből származó úgynevezett „otoro-ért” akár több ezer jent is kifizetnek.

Ráadásul a japán konyha növekvő népszerűségével a világ más részein is egyre többen fogyasztanak ilyen halat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Válik Galambos Dorina és Pély Barna

Válik Galambos Dorina és Pély BarnaNyilvánosságra hozták a hercegi esküvő hivatalos esküvői fotóit

Nyilvánosságra hozták a hercegi esküvő hivatalos esküvői fotóitMegszületett Orbán Viktor második unokája

Megszületett Orbán Viktor második unokájahirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen