hirdetés
Bulvár

Elpusztult a világ legidősebb pandája

Elpusztult a világ legidősebb fogságban tartott pandája, Basi. A Kínában rendkívül népszerű állat 37 éves volt.
Basi 2015-ben Basi 2015-ben (Forrás: dailymail.co.uk)
hirdetés

Basi Kínában élt az ország keleti részén található Fucsou település egy pandakutató- és tenyésztő központjában.

Az állatot hazájában nagy népszerűség övezte, így aztán sokak számára különösen is szomorú a hír, hogy Basi 37 éves korában elpusztult. Az viszont egészen különleges, hogy ilyen sokáig élt, hiszen ez „emberi évekre” számítva már meghaladta volna a százéves kort is.

Basi hivatalosan is a legidősebb panda voltBasi hivatalosan is a legidősebb fogságban tartott panda volt (Forrás: dailymail.co.uk)

A panda a vadonban született, ám négyéves korában egy jeges folyóba esett, ami kis híján végzetes incidensnek bizonyult. Végül azonban szerencsésen megúszta a balesetet, és a helyiek annak a központnak adták át, ahol később az állat leélte az életét.

A nevét egyébként a Basi-völgyről kapta, amely Kína délnyugati területén, Szecsuan tartományban található, és ahol a Xinhua hírügynökség szerint a környéken élők a pandát kimentették a folyóból.

Basi születésnapjánBasi tortával (Forrás: dailymail.co.uk)

A panda akkor tett szert igazán nagy hírnévre, amikor Pan Pan, az 1990-es, Pekingben megrendezett Ázsiai Játékok kabalájának „modelljévé” választották.

A nőstény pandának soha nem született bocsa, de – miután több súlyos betegséget is legyőzött – kétszer olyan hosszú életet élt meg, mint amire egy panda a vadonban átlagosan számíthat. (A pandák átlagos élettartama a vadonban ugyanis 15 év körül alakul.) Az, hogy a fogságban tartott pandák jellemzően tovább élnek, mint a vadon élő fajtársaik, elsősorban a jobb életkörülményeknek és tápláléknak köszönhető.

Basi nemrég a Guinness Rekordok Könyvébe került, mert már hivatalosan is „ő” volt a világon fogságban élő legidősebb panda.

„Nehéz szívvel jelentjük be, hogy a mai napon 8 óra 50 perckor, 37 éves korában elpusztult Basi, az óriáspanda-sztár” – osztotta meg a szomorú hírt a pandakutató központ.

Az idős állat a halála előtt többféle betegségben is szenvedett, a pandakutató központ szerint májzsugorodása és veseelégtelensége volt. Az állat testét egy új múzeumban helyezik el.

A panda egyébként tavaly vesztette el azt a gondozóját, aki élete nagy részében – összesen 27 éven át – gondját viselte. Shi Feining, az állat gondozója egy éve halt meg.

BasiKülönösen hosszú életet élt a panda (Forrás: dailymail.co.uk)

Az óriáspandákat tavaly az IUCN a veszélyeztetett fajok közül a sebezhető fajok közé sorolta át, s abban, hogy immár javult a pandák helyzete, a Természetvédelmi Világszövetség szerint annak is fontos a szerepe, hogy Kínában egyre népszerűbbek ezek az állatok, és egyre nagyobb figyelmet szentelnek az országban megóvásukra.

Utóbbira jó példa lehet az a hatalmas panda-nemzeti park is, amelynek létrehozását Kína az év elején jelentette be.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Harvey Weinsteint kizárta soraiból a filmakadémia

Harvey Weinsteint kizárta soraiból a filmakadémiahirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen