hirdetés
Bulvár

Elpusztult a világ legidősebb pandája

Elpusztult a világ legidősebb fogságban tartott pandája, Basi. A Kínában rendkívül népszerű állat 37 éves volt.
Basi 2015-ben Basi 2015-ben (Forrás: dailymail.co.uk)
hirdetés

Basi Kínában élt az ország keleti részén található Fucsou település egy pandakutató- és tenyésztő központjában.

Az állatot hazájában nagy népszerűség övezte, így aztán sokak számára különösen is szomorú a hír, hogy Basi 37 éves korában elpusztult. Az viszont egészen különleges, hogy ilyen sokáig élt, hiszen ez „emberi évekre” számítva már meghaladta volna a százéves kort is.

Basi hivatalosan is a legidősebb panda voltBasi hivatalosan is a legidősebb fogságban tartott panda volt (Forrás: dailymail.co.uk)

A panda a vadonban született, ám négyéves korában egy jeges folyóba esett, ami kis híján végzetes incidensnek bizonyult. Végül azonban szerencsésen megúszta a balesetet, és a helyiek annak a központnak adták át, ahol később az állat leélte az életét.

A nevét egyébként a Basi-völgyről kapta, amely Kína délnyugati területén, Szecsuan tartományban található, és ahol a Xinhua hírügynökség szerint a környéken élők a pandát kimentették a folyóból.

Basi születésnapjánBasi tortával (Forrás: dailymail.co.uk)

A panda akkor tett szert igazán nagy hírnévre, amikor Pan Pan, az 1990-es, Pekingben megrendezett Ázsiai Játékok kabalájának „modelljévé” választották.

A nőstény pandának soha nem született bocsa, de – miután több súlyos betegséget is legyőzött – kétszer olyan hosszú életet élt meg, mint amire egy panda a vadonban átlagosan számíthat. (A pandák átlagos élettartama a vadonban ugyanis 15 év körül alakul.) Az, hogy a fogságban tartott pandák jellemzően tovább élnek, mint a vadon élő fajtársaik, elsősorban a jobb életkörülményeknek és tápláléknak köszönhető.

Basi nemrég a Guinness Rekordok Könyvébe került, mert már hivatalosan is „ő” volt a világon fogságban élő legidősebb panda.

„Nehéz szívvel jelentjük be, hogy a mai napon 8 óra 50 perckor, 37 éves korában elpusztult Basi, az óriáspanda-sztár” – osztotta meg a szomorú hírt a pandakutató központ.

Az idős állat a halála előtt többféle betegségben is szenvedett, a pandakutató központ szerint májzsugorodása és veseelégtelensége volt. Az állat testét egy új múzeumban helyezik el.

A panda egyébként tavaly vesztette el azt a gondozóját, aki élete nagy részében – összesen 27 éven át – gondját viselte. Shi Feining, az állat gondozója egy éve halt meg.

BasiKülönösen hosszú életet élt a panda (Forrás: dailymail.co.uk)

Az óriáspandákat tavaly az IUCN a veszélyeztetett fajok közül a sebezhető fajok közé sorolta át, s abban, hogy immár javult a pandák helyzete, a Természetvédelmi Világszövetség szerint annak is fontos a szerepe, hogy Kínában egyre népszerűbbek ezek az állatok, és egyre nagyobb figyelmet szentelnek az országban megóvásukra.

Utóbbira jó példa lehet az a hatalmas panda-nemzeti park is, amelynek létrehozását Kína az év elején jelentette be.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Titokban férjhez ment Polyák Lilla

Titokban férjhez ment Polyák Lillahirdetés
Róka a kilencedik áldozata az állatkerti karámjából kiszabadult jaguárnak

Róka a kilencedik áldozata az állatkerti karámjából kiszabadult jaguárnak


JAGUÁR,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Megszületett Al Ghaoui Hesna gyermeke

Megszületett Al Ghaoui Hesna gyermekeGeorge Clooney a legjobban kereső színész a világon

George Clooney a legjobban kereső színész a világonhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen