hirdetés
Bulvár

110. születésnapját ünnepelte Elza néni, aki megmentette Soros György anyját

Száztíz éves lett hétfőn Brandeisz Elza, akit 1995-ben Yad Vasem (Világ igaza) díjjal tüntettek ki, amiért a holokauszt idején élete kockáztatásával mentett zsidókat.
Brandeisz Elza 110 éves lett Brandeisz Elza (Forrás: kisalfold.hu)
hirdetés

Száztíz éves lett tegnap az 1907. szeptember 18-án született Brandeisz Elza, akit az izraeli Yad Vasem Intézet Világ igaza díjjal tüntetett ki 1995-ben, amiért a holokauszt ideje alatt zsidókat mentett – írja a Bors. Soros György édesanyját, Szűcs Erzsébetet is Brandeisz Elza mentette meg.

A lap szerint egyébként Magyarországon összesen 563 száz évnél idősebb ember él, akik közül csak hárman születtek 1907-ben.

A Bors azt írja, hogy Szűcs Erzsébettel és családjával Brandeisz Elza egy tanítványa révén ismerkedett meg, és mikor Erzsébetet keresték a csendőrök, ő ügyvéd férje tanácsára Elza néni balatonalmádi nyaralójába utazott, ahol a két nő összebarátkozott: vitorlázni jártak és sokat beszélgettek.

Az akkor tízéves Soros György is meglátogatta itt az édesanyját. Vele Brandeisz Elza ekkor találkozott először – később aztán egy időre ő is hozzájuk költözött. A Kisalföldnek korábban Brandeisz Elza azt mondta, hogy annak is köszönhető, hogy sikerült megmenteni őket, hogy a szomszédok nem voltak rossz indulatúak.

Soros György a Heteknek adott interjújában az Elza nénivel való kapcsolatáról elmondta:

„Anyámmal közeli barátok voltak, és amíg anyám élt, nyaranta ide, Amerikába is ellátogatott hozzánk. A mai napig tartjuk a kapcsolatot. Amikor megyek Magyarországra, rendszerint Budapesten szoktunk találkozni. Nagyon hálás vagyok Elzának azért, amit anyámmal tett”.

Az interjúból kiderült, hogy a vörösberényi általános iskola felépítését Soros György Brandeisz Elza kérésére támogatta százmillió forinttal, ez volt ugyanis a nő szívügye, és ő kérte meg arra Soros Györgyöt, hogy segítsem az építésben.

„Iránta való hálámból adtam a pénzt. Az avatásra is miatta mentem el. Ez az egész iskolaépítés Brandeisz Elzáról szólt” – mondta a Heteknek Soros György.

Az interjúból kiderült az is, hogy az evangélikus Brandeisz Elza családja nagyon vallásos volt, Soros György szerint talán ez motiválhatta őket arra, hogy segítettek nekik.

Az Index szerint a nő aktív éveiben tánctanárként dolgozott, és a művészi tornában ma is tanítják a róla elnevezett Brandeisz-ugrást.



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Titokban férjhez ment Polyák Lilla

Titokban férjhez ment Polyák Lilla



hirdetés
Róka a kilencedik áldozata az állatkerti karámjából kiszabadult jaguárnak

Róka a kilencedik áldozata az állatkerti karámjából kiszabadult jaguárnak


JAGUÁR,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Megszületett Al Ghaoui Hesna gyermeke

Megszületett Al Ghaoui Hesna gyermeke



George Clooney a legjobban kereső színész a világon

George Clooney a legjobban kereső színész a világon



hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen