Bulvár

Kortárs magyar képzőművészek és írók tiltakoznak a Puncs.hu ellen

Számos magyar művész adta aláírását a sugar daddyk és sugar babyk összehozását célzó magyar társkereső oldal ellen indított tiltakozáshoz. Az aláírók szerint a sugar daddy és sugar baby kampány az emberi méltóságot minden lehetséges vonatkozásban sérti, a szexualitást áruként kezeli és a fiatalok számára méltatlan és veszélyes perspektívát kínál.
Sugar daddy A társkereső oldal célja a sugar daddyk és sugar babyk összehozása (Forrás: cosmopolitan.com)

Noha külföldön már nem számítanak különösebb ritkaságnak a hasonló, a sugar daddyk és sugar babyk összehozására indított oldalak, Magyarországon tavaly indult az első, kifejezetten ezt a célt szolgáló oldal, nevezetesen, a puncs.hu. A honlap mögött a Bors szerint a művészeti alkotásairól is ismert vállalkozó, Weiler Péter áll.

A puncs.hu magyarországi jelenléte ellen magyar művészek fejezték ki a tiltakozásukat, amivel kapcsolatban az alábbi közleményt osztották meg:

„Alulírott kortárs magyar írók és képzőművészek tiltakozunk az ellen, hogy a puncs.hu szellemisége bármilyen tekintetben teret nyerjen Magyarországon. A sugar daddy és sugar baby kampány az emberi méltóságot minden lehetséges vonatkozásban sérti, a szexualitást áruként kezeli és a fiatalok számára méltatlan és veszélyes perspektívát kínál. A tulajdonosi kör átfedései miatt mi, a kortárs magyar kulturális élet szereplői szintén felelősnek érezzük magunkat. Ezért követeljük, hogy a kampányt népszerűsítő hirdetéseket minden létező nyilvános felületről távolítsák el, és induljon eljárás annak tisztázására, hogy miként lehetséges, hogy a prostitúció tevőleges támogatójaként működő társkereső oldal finanszírozása közpénzek felhasználásával történik”.

Az aláíró művészek listája ITT tekinthető meg.

Az Index azt írja, hogy több helyen is próbáltak már fellépni hasonló oldalak ellen, így például nemrég belga miniszterek kezdeményeztek jogi lépéseket a Richmeetbeautiful nevű sugardaddy-társkereső reklámplakátjainak eltávolítására. Ennek a konkrét esetnek az volt az oka, hogy az oldal egyetemi kampuszoknál kezdett hirdetni, márpedig ezzel a politikusok szerint a diákok prostituálódását népszerűsítik a plakátok.

Újabb fordulat a puncs.hu-val kapcsolatban, hogy Facebook-oldalán Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja a mai napon közölte, hogy feljelentik a társkereső oldalt, miután egy augusztusban beadott törvénymódosító javaslatban már foglalkoztak az általuk ízléstelennek, károsnak és törvénybe ütközőnek vélt jelenséggel.

„Tehát a feljelentés alapján kérjük a Főügyészséget, hogy kerítés és prostitúció elősegítése miatt vizsgálja ki a Puncs.hu működését. Amennyiben fenn áll bűncselekmény gyanúja akkor emeljen vádat!” – olvasható a közleményben.

Hegyesi Beáta a bejegyzésben szóba hozza azt is, hogy a portált működtető cég – a cégháló felrajzolása alapján –

„tevékenységét vélhetően a Széchenyi Tervhez kapcsolódó uniós forrásokból fedezi”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Arnold Schwarzenegger beszédet mondhat Andy Vajna temetésén

Arnold Schwarzenegger beszédet mondhat Andy Vajna temetésénSzabó Kimmel Tamás kiakadt a mobilozó nézőkre

Szabó Kimmel Tamás kiakadt a mobilozó nézőkreA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen