Bulvár

Elpusztult Hubert, Európa valószínűleg legidősebb hiúza

A matuzsálem korú hiúz a Budakeszi Vadasparkban élt, 23 éves korával feltehetőleg ő volt a faj legidősebb képviselője Európában.
Hiúz 23 éves korával Hubert valóságos hiúz-matuzsálemnek számított (Forrás: vadaspark-budakeszi.hu)

Hubert, a Budakeszi Vadaspark matuzsálem korú hiúza csütörtökön éjjel elpusztult – közölték a vadaspark dolgozói. Az állat huszonhárom éves volt, amivel feltehetőleg Európa legidősebb hiúzának számított.

A vadasparkban a fokozottan védett eurázsiai hiúzt „még a széltől is óvták”, az intézmény egyben megjegyzi, hogy az állatkertekben és a vadasparkokban ezek az állatok a nyugodt, stresszmentes életkörülmények, a folyamatos, szakszerűen megtervezett táplálás, a gondos orvosi ellátás és a természetes ellenségek hiánya miatt sokkal tovább élnek, mint a vadonban.

Hubert már megközelítőleg tizenhét éves volt akkor, amikor 2011-ben a Budakeszi Vadasparkba érkezett, tehát már ekkor is igen idősnek számított – tekintve, hogy a vadonban egy hiúz legjobb esetben is csak tizenhárom évig él. A Budakeszi Vadaspark szakemberei érkezése után „óvó figyelmükkel napról napra arra törekedtek, hogy Hubert a lehető legtovább okozhasson örömet jelenlétével a vadaspark közönségének”.

Hubert(Forrás: Facebook / Budakeszi Vadaspark)

Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója elmondta, hogy kiemelt figyelmet tanúsítottak Hubert iránt, aki az előzetesen diagnosztizált mozgásszervi problémái miatt már több éve folyamatos állatorvosi kezelés alatt állt.

„Sajnos a fogazata és a csontozata sem volt a régi, így kizárólag puhára főtt csirkehúst ehetett, míg öregecske ízületei 'karbantartására' porcerősítőt kapott” – tette hozzá az igazgató.

Elmondta azt is, hogy az állat korához képest jó egészségi állapotban volt az elmúlt időszakban, de csütörtökön délután hirtelen rosszullét lépett fel nála, majd a gyors orvosi segítség ellenére sokszervi elégtelenség tüneteit mutatta, és később sem tért már teljesen magához.

„A további kezelés kilátástalansága, illetve állatjóléti szempontok miatt az eutanázia mellett döntöttünk. Ezúton köszönöm mindenkinek, aki figyelemmel kísérte Hubert vadasparki életét és hónapról-hónapra visszajárt hozzá, és különösen köszönöm azoknak, akik örökbefogadással támogatták Hubert vadasparki jólétét, és így a kezelését is” – zárta szavait Szabó Péter.

A látogatók továbbra is találkozhatnak hiúzzal a Budakeszi Vadasparkban, ahol a fiatalabb, Csabi nevű állat életébe nyerhetnek betekintést.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Kiderült, ki Pintér Tibor új szerelme

Kiderült, ki Pintér Tibor új szerelmeA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen