Bulvár

Ezeknek az aranyos macskás képeknek különösen is örülhetünk

A kis vadmacskákról készült kameracsapda-felvételek azt jelzik ugyanis, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park adott területén szaporodóképes nőstény vadmacska él.
Vadmacska A Kis-Balaton erős vadmacska populációnak ad otthont - A kép illusztráció (Készítette: Péter Csonka - http://www.csonkapeter.hu/, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9620581)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a felvételekkel kapcsolatosan a honlapján azt írta, hogy azért is különlegesek a kameracsapda által készített fotók, mert a rejtett életmódot folytató vadmacska a természetben történő megpillantása egyébként sem mindennapos, ráadásul a kölyköket az anyjuk „a legtitkosabb zugokban vezetgeti”.

A Kis-Balatonon, ahol a zavartalan mocsár- és berekterület a vadmacska erős, önfenntartó populációjának ad otthont, dr. Lanszki József mintegy tíz éve végzi ragadozó emlősökre irányuló kutatómunkáját. Noha a szakemberek elsősorban a bátrabb, nagyobb területeket bejáró kandúrokkal találkoznak, a kameracsapdák segítségével már a nőstényekről és a legfiatalabb egyedekről is információhoz jutottak.

Már korábban is találkoztak ivarérett, de még fiatal egyedekkel, és tavaly egy kis vadmacska felbukkanása nyomán bebizonyosodott az is, hogy szaporodóképes nőstény él egy jól behatárolható területen.

A nemzeti park megbízott kutatója ezek után idén nyáron egy több ragadozó emlősfaj által használt fűzfánál helyezte ki a kameracsapdát, és sikerült is megörökíteni a két idén napvilágot látott vadmacska kölyköt.

A nemzeti park érdekességként felhívja a figyelmet arra is, hogy a ragadozó emlősök időben is felosztják a területeket, így a

„kameracsapdás felvételeken gyakran tapasztalható, hogy ugyanazt az ösvényt járja a vidra, a róka, a sakál, a borz, a nyest, a nyuszt, a menyét és a hermelin”.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság különösen nagy hangsúlyt fektet a vadmacskaállomány feltárására, így a Balaton-felvidéken, a Bakonyban és Zala megyében is több évre elhúzódó részletes kutatásokat végeznek a témában.



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Arnold Schwarzenegger beszédet mondhat Andy Vajna temetésén

Arnold Schwarzenegger beszédet mondhat Andy Vajna temetésén



Szabó Kimmel Tamás kiakadt a mobilozó nézőkre

Szabó Kimmel Tamás kiakadt a mobilozó nézőkre



A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen