hirdetés
GYÜMÖLCS
Idén várhatóan 80 ezer tonna szilva terem

Idén várhatóan 80 ezer tonna szilva terem

Idén várhatóan 80 ezer tonna szilva terem Magyarországon, ami több az utóbbi néhány év átlagánál - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön az MTI-vel.

Fény derült a felvágása után lilává vált narancs rejtélyére

Fény derült a felvágása után lilává vált narancs rejtélyére

Ausztrál tudósok kiderítették, miért öltött lila színt a felvágása után pár órával egy narancs, melyet egy brisbane-i zöldségboltban vásároltak - írta az ABC hírportál.

Átlagon felüli lehet az almatermés

Átlagon felüli lehet az almatermés

Idén a tízéves átlagnál mintegy 25 százalékkal magasabb, 730 ezer tonna almatermés várható, ennek 25-30 százaléka étkezési, 70-75 százaléka ipari alma - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn az őszi almafogyasztást ösztönző kampány nyitó sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Több mint egy tonna jelöletlen zöldséget és gyümölcsöt találtak az adóhivatal munkatársai Makón

Több mint egy tonna jelöletlen zöldséget és gyümölcsöt találtak az adóhivatal munkatársai Makón

Több mint egy tonna ismeretlen eredetű zöldséget és gyümölcsöt találtak az adóhivatal munkatársai egy próbavásárlást követően egy tehergépjárműben Makón - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-t.

Az eper rendszeres fogyasztása csökkentheti a bél gyulladását

Az eper rendszeres fogyasztása csökkentheti a bél gyulladását

Egy friss kutatás szerint enyhíthet a gyulladásos bélbetegséggel küzdők tünetein az, ha napi rendszerességgel akár csak kisebb mennyiségű – egy csészénél kevesebb – epret fogyasztanak. Egyelőre csak egereken végezték a kísérletet, de igazán izgalmas kérdés, hogy egy ilyen, kisebb étrendbeli változás vajon az embereknél is hasonló pozitív eredményekhez vezethet-e.

hirdetés
Már a piacokon a friss hazai csemegeszőlő

Már a piacokon a friss hazai csemegeszőlő

A tartós meleg miatt idén a csemegeszőlő két-három héttel hamarabb érik, a piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben megtalálható a hazai áru - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

Már kapható a magyar dinnye a legtöbb áruházláncnál

Már kapható a magyar dinnye a legtöbb áruházláncnál

Már a legtöbb magyarországi áruházláncnál kapható belföldön termelt dinnye a piaci szereplők tájékoztatása szerint.

A vegetáriánus étrend csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A vegetáriánus étrend csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Újabb tanulmány mutat rá arra, hogy a húsfogyasztás mérséklésével sokat tehetünk az egészségünkért – a Progress in Cardiovascular Disease nevű lapban megjelent cikk szerint ugyanis a növényi alapú étrend kedvezően hat a szívünk egészségére.

Hétvégétől kapható a magyar szabadföldi szamóca

Hétvégétől kapható a magyar szabadföldi szamóca

Kisebb mennyiségben már hétvégén megjelenik a piacokon a magyar szabadföldi szamóca, amely kinézetben és ízben is eltér az importtól - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-vel.

A gránátalma jótékony hatásai

A gránátalma jótékony hatásai

A gránátalma számos jótékony hatással bír, így érdemes sűrűn fogyasztani ezt a finom és különleges gyümölcsöt.

Picivel kevesebb alkoholt isznak a magyarok

Picivel kevesebb alkoholt isznak a magyarok

A KSH legfrissebb élelmiszermérlege betekintést enged a magyarok étkezési és szeszfogyasztási szokásaiba is, és noha nagyon nagy meglepetések nincsenek, azért megfigyelhető némi pozitív változás is.

Ismerkedjen meg ön is a citromkaviárral

Ismerkedjen meg ön is a citromkaviárral

Ez az igazi trópusi gyümölcskülönlegesség egyre több szerepet kap hazánkban is, bár azért még mindig a ritka gyümölcsök között tartják számon.

Jégkockák, amelyek bármilyen italt még színesebbé varázsolnak!

Jégkockák, amelyek bármilyen italt még színesebbé varázsolnak!

A nyár elmaradhatatlan kellékei a jégkockák. Egy-egy kerti partin, baráti összejövetelen, vagy csak egy hosszú, fárasztó és forró nap után remekül megállják a helyüket az egyszerű limonádétól kezdve a fröccsökön át, a különböző koktélokig!

Miért vennénk „egzotikus szuperételeket”, amikor hazait is választhatunk?

Miért vennénk „egzotikus szuperételeket”, amikor hazait is választhatunk?

Aligha akad, aki még ne olvasott volna a goji-bogyó vagy a chia mag „rendkívüli” hatásairól, vagy éppen arról, hogy miért is a „legszuperebb” eledel a quinoa. Jobban körülnézve azonban hazánkban is számtalan olyan eledelt találhatunk, amelyek legalább annyira, vagy még inkább egészségesek, mint az éppen felkapott, messze földről importált „szuperételek”. Ha a hazait vásároljuk, azzal ráadásul a környezetünknek is kedvezünk, valamint a helyi gazdaságokat is támogathatjuk. A Felelős Gasztrohős Alapítvány szerencsére alapos és látványos, áttekinthetően „tálalt” tájékoztatást nyújt mindazoknak, akik szeretnének a trendi ételek mítoszai helyett érdemibb információhoz jutni.

Már nem kell sokat várni a magyar dinnyére

Már nem kell sokat várni a magyar dinnyére

Már csak nagyjából két hetet kell várni arra, hogy a magyar görögdinnye a piacra kerüljön, és jó hír, hogy nagyon jó minőségű dinnyére számíthatunk a Dinnyetermesztők Országos Egyesületének társelnöke szerint.

Receptötletek a közelgő cseresznyeszezonra

Receptötletek a közelgő cseresznyeszezonra

Május-júniusban érik sokak kedvence, a cseresznye. A rendkívül finom gyümölcs sokféleképpen felhasználható, és ha nem esszük meg „nyersen” és magában, akkor többféle desszert alapanyaga is lehet. Bár a felhasználási módok szinte végtelenek, alább összegyűjtöttünk néhány érdekes ötletet.

Naponta 1,4 millió ehető banánt dobnak a szemétbe a britek

Naponta 1,4 millió ehető banánt dobnak a szemétbe a britek

Naponta 1,4 millió darab ehető banánt dobnak szemétbe a britek, az elpazarolt déligyümölcs értéke évente eléri a 80 millió fontot (25 milliárd forintot) - derült ki egy hétfőn közzétett kormányzati jelentésből.

Jelentősebb fagykárok az ország északi és északkeleti részében lehetnek

Jelentősebb fagykárok az ország északi és északkeleti részében lehetnek

Jelentősebb fagykárokkal az ország északi és északkeleti részében lehet számolni - mondta a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

A friss gyümölcsök fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

A friss gyümölcsök fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

Egy kutatás szerint a több friss gyümölcs fogyasztása összefüggésbe hozható volt a cukorbetegség kialakulásának kisebb kockázatával, illetve a már cukorbeteg embereknél is csökkent a szövődmények előfordulása vizsgált a kínai lakosság körében.

Az avokádó hasznos lehet a metabolikus szindróma ellen

Az avokádó hasznos lehet a metabolikus szindróma ellen

Egy új elemzés az avokádók hatásait vizsgálta a metabolikus szindróma különböző tüneteire, így például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a magas vércukorszint, illetve a magas BMI kockázatára. Ezek a rizikófaktorok (vagyis kockázati tényezők) növelik a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A zöldségek, gyümölcsök fogyasztása csökkentheti a stresszt

A zöldségek, gyümölcsök fogyasztása csökkentheti a stresszt

Egy friss kutatás újabb meglepő pozitív hatását fedezte fel a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásának – mégpedig azt, hogy napi hét adag ilyen élelmiszer elfogyasztása esetén jelentősen csökkent a pszichológiai stressz a középkorú nők esetében.

Jótékony hatást fejthet ki az agyra az áfonya

Jótékony hatást fejthet ki az agyra az áfonya

Az áfonya nem csak rendkívül finom, de egy kutatás szerint a belőle készült sűrítmény fogyasztása az idősebb emberek agyi funkcióit is javította. Jó hír, hogy valószínűleg nem csak az áfonya, hanem más zöldségek, gyümölcsök hatása is hasonló.

Napi öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztásával a demencia kockázata is csökkenhet

Napi öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztásával a demencia kockázata is csökkenhet

A gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása számtalan pozitív hatást fejthet ki, egy új friss kutatás szerint például a demencia kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkentheti a napi ötszöri zöldség, illetve gyümölcsfogyasztás.

Izgalmas smoothiek, amelyekkel finoman indulhat a reggel

Izgalmas smoothiek, amelyekkel finoman indulhat a reggel

A legtöbben már nagyon várjuk a tavaszt, és bár a várt napsütést és a jó időt nem, de az ezt idéző zöldségeket, gyümölcsöket akár mi is elhozhatjuk a mindennapjainkba.

Két hét alatt javíthat a gyümölcsökben, zöldségekben gazdag diéta a pszichológiai állapotunkon

Két hét alatt javíthat a gyümölcsökben, zöldségekben gazdag diéta a pszichológiai állapotunkon

Már csak ezért is várjuk a tavaszt, amikor végre nem csak az idő lesz kellemesebb, de könnyebben juthatunk hozzá az egészséges gyümölcsökhöz, zöldségekhez.

Átlagos a termés az idén a zöldség-gyümölcs ágazatban

Átlagos a termés az idén a zöldség-gyümölcs ágazatban

Zöldségből átlagosan jó, gyümölcsből közepesen gyenge termést takarítottak be az első adatok szerint a gazdálkodók a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az idén - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek.

Túlkínálat van görögdinnyéből Európában

Túlkínálat van görögdinnyéből Európában

Nem csak Magyarországon, de egész Európában alacsonyak a görögdinnye felvásárlási árak és túlkínálat van a gyümölcsből a piacokon - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti osztályának vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Az almaevők kevesebb gyógyszert szednek

Az almaevők kevesebb gyógyszert szednek

Nahát, a régi mondásnak mégis van valóságalapja?

Spanyolországban a pazarlás megállítására törekszenek – összegyűjtik a csúnya gyümölcsöket is

Spanyolországban a pazarlás megállítására törekszenek – összegyűjtik a csúnya gyümölcsöket is

A fejlett országokban szinte mindenhol óriási problémát jelent, hogy az élelmiszerek egy igen nagy része még a kiskereskedőkhöz sem jut el, hanem lényegében „elrothad a földeken”.

Half of all US food produce is thrown away, new research suggests

Half of all US food produce is thrown away, new research suggests

Az Egyesült Államok a megtermelt élelmiszerek felét elpazarolja

Americans throw away almost as much food as they eat because of a “cult of perfection”, deepening hunger and poverty, and inflicting a heavy toll on the environment.

hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen