Életmód

Marha, sertés, csirke? Vagy netalán rovar?

Ha valaki igazán fehérjedús ételre vágyik, annak bizony szét kell néznie az ehető rovarok között is.

Manapság egyre többen étkeznek tudatosan. Az egészségesebb, tápértékekben, fehérjékben, vitaminokban gazdag ételeket keresik. Egy finom marhasteaket sokan szívesen megennének, ám egy tanulmány kimutatta, hogy ha valaki igazán fehérjedús ételre vágyik, annak bizony szét kell néznie az ehető rovarok között is.
Rovar piac Bangkokban Rovar piac Bangkokban (Forrás: Flickr)

Két féle mértékrendszer segítségével tesztelték kutatók az Oxford Egyetemen, hogy vajon a madarakhoz, és az emlősökhöz viszonyítva, a rovarok milyen mutatókkal rendelkeznek. Az első rendszer 1 és 100 között osztályozza a nátrium-, kalória-, telített zsír- és cukortartalom alapján. Mindez értékeket 100 grammra lebontva. Ez az Ofcom rendszer.

A másik pedig hozzáadja az ásványi anyag-, illetve a vitamin tartalmukat is. Ezt hívjuk Nutrient Value Scores (NVS) rendszernek.

Bár az első Ofcom mérések segítségével elért értékek nem mutattak egekbe ugró számokat, de ha vitamin- és ásványi anyag tartalmukat is hozzáadták, akkor már jelentős különbségeket láthattak.

Íme azok a rovarok, amelyek fehérjedúsabbak a haszonállatoknál: háziméh, tücsök, pálmaormányosok (a pálmaleveleken megbúvó kis kártevők), illetve a lárvák.

Manapság a rovarok csak ínyenc falatok az extrém ízek kedvelőinek, bár egyszer országokban rendszeresen fogyasztják őket. Thaiföldön bárki számára elérhetőek ezek a finomságok, csak el kell menni a legközelebbi piacra. Rengetegen állítják azt, hogy itt lenne az idő, ha nem undorító csúszómászókként tekintenénk rájuk, ugyanis ha legyűrjük a jól bevésődött szokásainkat, vitaminban és fehérjében gazdag étrendünk lehetne. Nem mellesleg segítségükkel akár az éhezés is megszűnhetne a világban, tekintve ezen állatok eltartási költségeit a többihez viszonyítva.

BogarakLáthatóan van aki szereti (Forrás: Fmkorea.com)

 Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen