Életmód

A téli kert is lehet élettel teli

Egy jól megtervezett kert nem csupán tavasszal mutat jól, de télen is élményt jelent – akár a meleg szobából figyelve is – az itt nyüzsgő élet.
Magyal télen A magyal télen is gyönyörű (Forrás: Liz West/flickr)

Sok kerttulajdonos esik abba a hibába, hogy bár kertje fejedelmi pompában virít tavasszal, a vörösben pompázó lombhullatóktól pedig szinte izzik az ősszel, télen egészen lehangoló, már-már halotti gyászt áraszt magából. Megfelelő növények megválasztásával és néhány egyéb aprósággal azonban télen is lehet gyönyörű egy kert.

Az „ideális” kertekben örökzöld növények éppen olyan arányban fordulnak elő, mint a tavaszi, nyári és őszi időszakokban virító lombhullatók, egynyári és évelő lágyszárúak. Különösen szépek az ősz végén és tél elején színes bogyókat termő növények, amilyen például a karácsony egyik szimbólumává vált magyal is. Az egészen sötét zöld szín és a vörös bogyók együtt élénk kontrasztot alkotnak, kiváltképpen akkor, mikor a földet friss, tiszta fehér hó borítja. Őshonos növényeink közül a boróka is örökzöld, szeptember végén jelennek meg rajta a rá jellemző, kék színű tobozbogyók. Érdekes lehet, hogy a boróka bogyóját nem csupán gyógynövényként, vízhajtásra használták régen, de teát főztek és ételeket ízesítettek vele – emellett alkoholos italok „fűszerezésére” sem utolsó: a gin készítéséhez ilyen bogyót használnak, de a borókapárlat önmagában is népszerű ital. (Nem árt azonban tudni, hogy egyes borókafajok mérgezőek is lehetnek.) Ugyancsak egész évben zöldell a borostyán – hazánk egyetlen őshonos, lián életmódot folytató növénye ráadásul az esetlegesen „csúnya” falakat vagy kerítéseket is elrejtheti szem elől. A borostyánon szintén télen jelennek meg az ernyősen elhelyezkedő, feketés-kékes színű termések, de ezek nem olyan látványosak, mint az előző két faj esetében. Az örökzöld növények azon túl, hogy színfoltot visznek a téli kertbe, a madárvilág számára is remek rejtekhelyet jelentenek – amire szükség is van, mivel egy viszonylag új kutatás rámutatott arra, hogy minden évben csak Kanadában 200 millió madárral végeznek a házi macskák. Ez a szám több, mint tízszerese a különböző növényvédő szerek által elpusztított madarak számának, de a vadászok is csak ennek töredékéért felelnek éves szinten, míg az üvegablakoknak csapódó madarak száma harmada-negyede a macskák által megölt állatokénak.

Kék cinegeA kertet a madarak is ékesíthetik (Forrás: Wikipédia)

A téli kertet a növényeken túl az állatok is vidámabbá varázsolhatják: hazánkban a madáretetők gyakori látogatói a különböző cinegefajok, meggyvágók, erdei pintyek, verebek, balkáni gerlék és zöldikék is. A madarak etetése során fontos odafigyelni arra, hogy egész télen át folyamatosan biztosítani kell az állatok számára az eleséget, hiszen a néhány gramm súlyú állatok számára egyetlen, táplálék-mentes nap és éjjel halálos lehet. Ugyancsak érdemes folyamatosan ivóvizet biztosítani számukra, hiszen télen nem csak ételhez nehéz jutniuk, de a befagyott tavak és pocsolyák nem biztosítják számukra többé a vizet sem.

A kerti tavak sem feltétlenül jegesek és „halottak” télen: a kisebb méterű tavakban egy vízforgató elég lehet ahhoz, hogy mínusz húsz Celsius-fokig megakadályozza a víz befagyását. A mozgó, csobogó víz látványa a téli hidegben kellemes élményt nyújthat, a színes halakat azonban, főleg a téli időszakban, nem szabad túletetni: ilyenkor a változó testhőmérsékletű állatok kevesebbet esznek, a túl sok szerves anyag pedig kedvezőtlen folyamatokat indíthat el a téli tóban.

Kert télenTélen is zöldellhetnek növények a kertben (Forrás: Wikipédia)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen