Életmód

Hogyan előzzük meg a strokeot

A strokeot avagy az akut érkatasztrófát a köznyelv a következőképpen ismerheti: gutaütés és szélütés. Agyunkat oxigéndús vérrel látják el az erek. Amennyiben ezek az erek elzáródnak, működési zavar léphet fel. Ekkor beszélhetünk strokeról.
Stroke Ha időben értesítjük a mentőket, akár életet is menthetünk (Forrás: Kfetele.ro)

Magyarországon a rosszindulatú daganatok és a szívbetegségek után, a stroke áll a harmadik helyen a leggyakoribb halálozást jelentő betegségek listáján. Ettől függetlenül, a fejlődő országokban gyakrabban fordul elő ez a működési zavar.

A stroke életkortól és nemtől függetlenül bárkinél kialakulhat. Azonban, ha tisztában vagyunk néhány alapszabállyal, akkor jelentősen leredukálhatjuk a kialakulásának kockázatát.

Amennyiben szabálytalan szívdobogást, légszomjat, vagy fájdalmat észlel a mellkasában, az pitvarfibrilláció utalhat. A pitvarfibrilláció pedig ötszörösére emeli a stroke kialakulásának kockázatát. Azonban ha ilyen tüneteket tapasztalunk és orvoshoz fordulunk, akkor ő kiderítheti egy szívmonitor segítségével, hogy valóban erről van-e szó. Amennyiben igen, gyógyszerekkel kezelhető ez a rendellenesség, tehát a szélütéstől sem kell annyira tartani majd.

Szintén fontos, hogy a vérnyomást gyakorta mérjük meg. Pórbáljuk mindig 140/90 Hgmm alatt tartani. Amennyiben szükséges, akár gyógyszerek segítségével.

Arra kell törekednünk, hogy minél inkább kerüljük a stresszt. Ezt persze nagyon könnyű mondani, de csinálni már kevésbé. Természetesen senki sem direkt idegeskedik, hiszen ez nem egy jó érzés. Azonban le kell csökkenteni a mértékét. Beszélgessünk barátokkal, családtagokkal, ha kell kérjünk segítséget. Próbáljunk szemléletmódot váltani, és az olyan dolgokon, amik nem élet-halál kérdése, ne pörögjünk túl sokat. Koncentráljunk arra, ami tényleg fontos, a mindennapi stresszfaktorokat pedig próbáljuk kiiktatni.

A túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás mellőzése is szintén sokat segíthet. Kezdjünk el egészségesebben táplálkozni. Jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy az egészséges étkezés nem egyenlő azzal, hogy csak salátát salátával eszünk. Próbáljunk meg minél többet mozogni, persze csak szépen, fokozatos mértékben.

A stroke leggyakoribb tünetei közé tartozik, hogy az arc egyik rész lebénul. Ezt leginkább úgy lehet kideríteni, ha megkérjük a stroke gyanús személyt, hogy mosolyogjon. Nagyon szembetűnő lesz a különbség, Kérje meg hogy ismételjen el egy nem túl bonyolult mondatot. Ha összefolynak a szavai, vagy éppen kifejezést sem talál rá, akkor mindenképpen értesítsük a mentőket, hiszen ez akár életet is menthet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen