Életmód

A biliárd és a sörözés egészséges kombináció!

Egy új kutatás szerint a biliárdozással egybekötött italozás jótékony hatással bír az öregedés folyamatával szemben. Erre a hírre vártunk mióta!
biliárdozás A kép illusztráció (Forrás: Dailymail.co.uk)

A biliárdozás közben elfogyasztott korsó sör vagy rövidital segít megőrizni a hetven éven felüli férfiak aktivitását. Az ismert társas játék ugyanis tökéletes testmozgási forma a nyugdíjasok számára, mert az aktív játékok között hosszú pihenő időszakok is be vannak iktatva. Vagyis amíg az egyik játékos az ütésen gondolkodik, addig a másik tud pihenni.

Aske Lassen, a tanulmány szerzője, a Koppenhágai Egyetem Egészséges Öregedés Központjának kutatója egészen odáig megy, hogy a billiárdot és a sört bele kellene foglalni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Unió által kiadott aktív öregedésre vonatkozó hivatalos ajánlásokba.

A kutató két koppenhágai foglalkoztató központban végezte terepmunkáját, ahol minden tizenötödik 70 és 95 év közötti férfi játszik billiárdot hetente négy alkalommal. A megfigyelései alapján arra jutott, hogy a biliárdozás gyakran jár együtt egy bizonyos életmóddal, például iszogatással, és biztos benne, hogy a WHO és az EU nem éppen erre gondolt, amikor kidolgozta az aktív öregedésre vonatkozó irányelveket.

Pedig állítása szerint a biliárd valóban hozzájárul az aktív öregedéshez, mivel a játék elsősorban olyan tevékenység, melyet a férfiak rendkívül élveznek. Ennek köszönhetően javul az életminőségük, másrészt a helyi közösség részévé válnak, ami fenntartja szociális aktivitásukat. Ráadásul az aktív és passzív szakaszok váltakozása miatt a résztvevők akár órákig is játszhatják. Kevés idős ember bírna ki olyan fizikai tevékenységet, amely öt óráig tart, ez a sport azonban lehetővé teszi ezeknek a férfiaknak, hogy szinte egész nap fizikailag aktívak lehessenek.

Úgyhogy kedves férfitársaim, ha legközelebb ránk szólna a párunk, hogy "már megint biliárdozni mész a barátaiddal?!", akkor nyugodtan vágjunk vissza neki, hogy "az egészségem megőrzése érdekében teszem drágám!".Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen