Életmód

A túlsúlyos kamaszlányok csak kövérebbek lesznek, ha nincsenek megelégedve önmagukkal

Erre a meglepő következtetésre jutott egy tíz évet felölelő kutatás. Vagyis csak önbizalommal teliek tudnak lefogyni.
szomcsi dagi lány A kép illusztráció (Forrás: Dailymail.co.uk)

A túlsúlyos kamaszlányok többségénél kevés az esély arra, hogy maximálisan elégedettek legyenek a testükkel, főleg ebben a korban, amikor az ember mindennel szemben sokkal érzékenyebben reagál. A nyers vaslogika azt diktálná, hogy jelen esetben az elégedetlenség hasznos lehet, hiszen ez motiválhatná őket a fogyásra. Egy tíz évet felölelő, követéses vizsgálat azonban ezt az elméletet most alaposan megcáfolta. Mi több, arra hívja fel a figyelmet, hogy a testtel való elégedettség inkább összefügg a későbbi normalizálódó testsúllyal, vagyis minél elégedettebb a testével a túlsúlyos tizenéves, annál nagyobb eséllyel lesz képes később fogyni.

Az is igaz, hogy nem lehet tudni, hogy létezik-e egyáltalán olyan túlsúlyos kamasz, aki elégedett a testével, mivel a kutatások szerint már a normál súlyú kamaszlányok jelentős többsége is elégedetlen önmagával. A testtel való elégedetlenség terén egyébként minden életkorban vezetnek a nők. Felnőtteknél kimutatható, hogy a nők jellemzően mindig vékonyabban akarnak lenni, és elégedetlenebbek, mint az ugyanabban a súlykategóriában lévő férfiak.

E szerint, ha az ember tinédzser, akkor kifejezetten hátrányos, ha elégedetlen a testével, mivel ezzel csak a testsúlya gyarapodhat, amitől meg még inkább kedvtelenebb, esetleg depressziós lehet.

A kutatók 2516 túlsúlyos tinit vizsgált meg, fiúkat és lányokat egyaránt: megmérték a testükkel való elégedettségüket meg a testtömegindexüket, majd megint megnézték őket 5 és 10 év elteltével. Nem nagy meglepetés, de a túlsúlyos tinik a felmérés szerint elégedetlenebbek voltak a testükkel, mint normál testsúlyú társaik. Az viszont már tényleg meglepő volt, amikor 5 és 10 év múlva ismét megnézték a résztvevőket, mivel az derült ki, hogy akik abszolút elégedetlenek voltak a testükkel, azok sokkal nehezebbek lettek a tíz éves követés időszaka alatt. Ez az összefüggés egyébként csak a lányok esetében volt így, a fiúknál az elégedetlenség semmilyen irányba nem befolyásolta a testsúlyukat.

Ha fordítva értelmezzük, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy az önmagukkal elégedett túlsúlyos lányok kevésbé hajlamosak a további hízásra.

Fiúknál azért bonyolultabb volt a kérdés, mert az ő esetükben az elhízás mellett a test izomtömege is számít, vagyis náluk a vékonyság sem okoz feltétlen elégedettséget, sokkal inkább számít az izomépítés. A fiúk egyébként is valamivel nagyobb arányban sportolnak a kamaszok között, mint a lányok. A kutatók elmélete alapján ezek a különbségek vezethetnek oda, hogy míg a lányok a különböző fogyókúráktól várják, hogy szebbek és elégedettebbek legyenek, addig a srácok inkább a sporttól, hiszen a diétával önmagában nem lehet izmot építeni. A koplalás pedig a jól ismert jojó-effektus révén hosszú távon a testsúly növekedéséhez vezetnek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen