Életmód

A szülők tartozásai viselkedésproblémákhoz vezethetnek a gyerekek esetében

A szülők pénzbeli tartozása negatívan befolyásolhatja a gyerekek viselkedését – különösen igaz ez az eladósodás, illetve a hirtelen jött fedezetlen kiadások néhány speciális esetében.
Szomorú gyermek A gyerekek viselkedését megváltoztatja a szülők ingerültsége (Forrás: ibtimes.co.uk)

A hirtelen jött, fedezetlen kiadások jelentős mértékben hozzájárulhatnak a gyerekek esetében a különböző viselkedészavarok kialakulásához – jóllehet, a kutatók szerint a váratlan kiadások ténye önmagában kevésbé, míg a szülők erre adott reakciója és viselkedés-változása annál inkább szerepet játszhat a gyermek viselkedésének alakulására.

Hirtelen jött fedezetlen kiadásnak számít például a túlköltekezés miatt keletkezett adósság, illetve az is, ha például valamilyen nagy összegű késelemi díjat kell kifizetni, továbbá, ha a család valamely tagjának hirtelen nagyon költséges gyógyszerekre van szüksége. (A felsorolást, persze, még lehetne folytatni.) A gyerekek viselkedésére kevésbé van hatással, ha egy biztosított tárgy – például autó, tévé – elromlik, illetve ha éppen hitelt törleszt a szülő, aminek hátterében az állhat, hogy a szülők ilyen esetekben kevésbé reagálnak a gyerek számára megviselő módon a történtekre.

A kutatásba 9000 anyukát vontak be, és a gyerekeiken megfigyelt legkülönbözőbb viselkedészavarok és mentális betegségek tüneteinek előfordulásáról kérdezték őket – így például, hogy volt-e a gyermek valaha agresszív, szokatlanul kedvtelen, esetleg félénk, visszahúzódó. Ezzel párhuzamosan a kutatók az édesanyák anyagi helyzetét is vizsgálták, különös tekintettel arra, hogy volt-e a gyermek megszületését követően valamilyen hirtelen jött kiadásuk, s ha igen, az mely típusba volt sorolható.

A kutatást végzők hangsúlyozták, a gyerekek megfelelő fejlődéséhez sokkal ideálisabb egy olyan környezet, ahol a szülők – legyenek bár kevésbé vagyonosak – kiegyensúlyozottak, nyugodtak, mint az akár kiemelkedő vagyonnal rendelkező háztartások, ahol viszont a szülők folyamatosan „stresszesek”, ingerültek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen