Életmód

Akár a sör is segíthetne a szellemi hanyatlás elkerülésében

Ha nem kellene olyan sokat meginni a sikerhez. Ugyanis a komlóban található xanthohumol nevű flavonoid javítja a kognitív funkciókat - nagy kár, hogy az eredményhez 2000 liter sört kéne hozzá elfogyasztani.
sörike A kép illusztráció (Forrás: Everydayhealth.com)

A xanthohumol nevű flavonoid javítja a kognitív funkciókat – derült ki egy, Oregoni Állami Egyetem egerein végzett kísérletből. A kutatók úgy gondolják, hogy ez hasznos lehet a metabolikus szindróma kezelésében, és a korral járó szellemi hanyatlás megelőzésében. A flavonoidok egyébként olyan összetevők, amely a legtöbb növénynek meghatározzák a színét. A szervezetre mért hatásukat korábban már tanulmányozták az áfonyában, az étcsokoládéban és a vörösborban is, amelyek szerint segíthetnek a rák és a szívbetegség megelőzésében. 

A metabolikus szindróma elhízással, magas vérnyomással és demenciával járhat. A ritka, xanthohumol nevű anyagcsoport többek között a komlóban is megtalálható, amiből a legtöbb sör készül. A kutatók azt vizsgálták, hogy a nagy dózisú xanthohumol milyen hatással bír. Bebizonyosodott, hogy a flavonoid javítja a fiatal állatok testének alkalmazkodóképességét.

A megfigyelt mennyiséget azonban csakis táplálék-kiegészítővel lehetett elérni, mert egy adaghoz körülbelül 2000 liter sört (vagyis 4000 palackot) kellene meginni, ami ugyebár nagyobb kárral járna, mint haszonnal. A kutatók egyike, Dr. Daniel Zamzow elmagyarázta, hogy a xanthohumol felgyorsíthatja az anyagcserét, csökkenti a zsírsavakat a májban, a fiatal állatoknál pedig javítja a kognitív alkalmazkodóképességet, vagy a magasabb szintű gondolkodást. Ugyanakkor az idősebb egereknél nem szorította vissza a palmitoilációt, és nem javította a tanulási vagy kognitív képességeiket sem. Ilyen mennyiségben legalábbis nem.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen