Életmód

Az idős kutya gondozása

Ahogyan az emberek, úgy a kutyák esetében is bizonyos változásokhoz vezet az öregedés. Egy idős kutya talán már nem hall megfelelően, lehet, hogy „ügyetlenebb”, vagy éppen kedvetlenebb, mint fiatal társai. Ettől azonban még ő is élhet boldog életet, ha megfelelő gondoskodásban részesül.
Kutya Az idős kutyákat sem szabad elhanyagolni (Forrás: doo-n-go.com)

Nyugalom!

Az idős kutyák esetében gyakran megfigyelhetjük, hogy a hosszú sétákkal és fárasztó játékkal szemben már inkább a csendesen, nyugodtan töltött órákat részesítik előnyben. Ez természetesen korántsem jelenti azt, hogy az idős kutya ne szeretne sétálgatni, hanem inkább arra érdemes figyelni, hogy soha ne terheljük túl a kutyust. A nyugalom biztosításához tartozik, hogy megfelelően kényelmes, védett pihenőhelyet biztosítsunk az öreg kutya számára, hiszen a korosabb állatok már érzékenyebbek lehetnek a hidegre, huzatra, sőt, a nagyon nagy melegre is.

Megfelelő táplálék

Természetesen a fiatal kutyák számára is érdemes lehet a lehetőségekhez mérten minél jobb minőségű ételt biztosítani, de az idős kutyák esetében mindez még fontosabb. Mivel már emésztésük sem régi, s mivel szervezetük kifejezetten igényelheti a különböző ásványi anyagokat és vitaminokat, ezért fokozottan szükségük van a jó minőségű ételre. Az idősebb kutyák ugyanakkor hajlamosabbak az elhízásra, ami ráadásul ekkor még sokkal károsabb is lehet számukra – éppen ezért soha nem szabad túletetni az öreg ebeket.

Idős kutyaAz idős kutyáknak jó minőségű, de nem túl sok táplálékra van szükségük (Forrás: bedlamfarm.com)

Bőséges, friss ivóvíz

Az idős kutyák jobban igénylik a mindig a rendelkezésükre álló, friss ivóvizet is – leginkább azért, mert már hamarabb kiszáradhatnak a fiatalabb társaiknál.

Egészséges fogak

A kutyák esetében általában a fogkő okozza a legtöbb fogászati problémát. Ennek elkerülése végett néhány évente érdemes állatorvoshoz vinni a kutyust – a fogkőtől azonban általában csak altatás mellett tudja megszabadítani az állatot az állatorvos. A beavatkozásnak ellenben előnye az is, hogy a kutya rossz szájszaga is „elillan” hatására.

Idősebb kutyaIdősebb kutya (Forrás: Wikipédia)

Társaság

Természetesen az idős kutyának is szüksége van a társaságra. Sokan nem egészen tudják, hogyan lehetne egy idős kutyával foglalkozni – hiszen a játékhoz már gyakran nincs kedve, a közös séták során is hamarabb elfárad. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne foglalkozhatnánk az idős kutyával – az idősebb ebek is szeretik maguk megkeresni az ételt, de akár tanítgathatjuk is őket. Előbbi esetben elég, ha a földön (lehetőleg nem a lakásban, hogy ne legyen nagy kosz) elszórunk néhány szem ételt, és arra biztatjuk a kutyát, hogy keresse meg. Szintén taníthatunk neki egyszerűbb, nem megterhelő feladatokat is, például, hogy adjon pacsit, üljön le, vagy hogy tartson meg a szájában például egy kosárkát.

Egyéb

Természetesen érdemes rendszeresen állatorvosi rutinvizsgálatra vinni az idős kutyust. Emellett fontos, hogy türelmesek legyünk vele: talán már a látása, hallása sem az igazi, és az sem biztos, hogy mindent azonnal megért, amit mondunk neki. A gyerekeknek is mondjuk el, hogy ne nyúzzák nagyon az öreg kutyát, mert ez nagy fájdalmakat okozhat neki, különösen, ha például ízülei gyulladásban szenved. Kölyökkutyát csak abban az esetben lehet érdemes beszerezni mellé, ha egyébként egyáltalán nincs társasága, hiszen a bolondos, fiatal kutyák előfordulhat, hogy a koros társukkal nem megfelelő módon játszanak.

Öreg kutyaIdősebb kutya (Forrás: orran-haven.com)

Mikortól idős egy kutya?

Az egyes fajták kicsit később, míg mások korábban kezdik az „öregség jeleit mutatni”. Jellemzően a kistestű kutyák tovább is élnek, és kicsit később korosodnak. A nagytestű kutyák egy része már akár nyolcéves korában is öregnek mondható, míg sok apróbb testű eb tíz év felett is igen fiatalos. Jellemzően nyolc éves kort követően érdemes figyelni, jelentkeznek-e az időskor jellegzetességei a kutyáknál.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen