hirdetés
Életmód

Kapcsolat van az impotencia és a cukorbetegség között

Az ok-okozati összefüggés nem ismert, azonban a merevedési zavarral rendelkezőek jobb, ha megvizsgáltatják a vérképüket! Szegény embert az ág is húzza!
impotencia A kép illusztráció (Forrás: Catholicexchange.com)
hirdetés

Az Annals of Family Medicine július-augusztusi számában megjelent kutatás alapján készült tanulmány szerint az impotenciában szenvedő férfiakra a nem diagnosztizált 2-es típusú diabétesz kétszer nagyobb eséllyel alakul ki, mint a nemi zavarban nem szenvedő férfiaknál. Ez különösen igaz a 40-59 éves korúakra.

Fontos azonban kiemelni, hogy a kutatás csupán összefüggést talált az impotencia és a 2-es típusú diabétesz kockázata között, nem pedig ok-okozati összefüggést.

Dr. Sean Skeldon, a Torontói Egyetem munkatársa a kollégáival több mint 4500, olyan húsz éven felüli férfi adatait elemezték, akik egy egészségügyi felmérésben vettek részt 2001. és 2004. között. A kutatók a nem diagnosztizált magas vérnyomás, magas koleszterinszint és 2-es típusú diabétesz összefüggését vetették össze a merevedési zavarral. Míg előbbi kettővel semmilyen kapcsolatot nem sikerült megállapítani, addig a nem diagnosztizált 2-es típusú diabétesz kockázata 11,5 százalék volt az impotens férfiakban, és csak körülbelül 3 százalék a betegségben nem szenvedőknél. A 40-59 éves korosztályban a nem diagnosztizált 2-es típusú diabétesz kockázata már 19 százalékra emelkedett a merevedési zavarban szenvedőkben, szemben az egészséges férfiakban jellemző 3 százalékkal.

A merevedési zavar mindemellett a későbbi szívbetegség egyik kockázati tényezőjének is számít. Skeldon elmondta, hogy az impotenciát a férfiaknál általában egészségügyi panaszként ismerik fel, vagyis ezeknek az embereknek orvoshoz kell fordulniuk, hogy gondoskodjanak a diabétesz megfelelő szűréséről. Ezzel megelőzhető lehet a cukorbetegség kialakulása.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen