Életmód

Nagyobb eséllyel nárcisztikus, aki sok valóságshow-t néz

Egy kutatás szerint azok a személyek, akik sok valóságshow-t néznek, általánosságban nagyobb valószínűséggel nárcisztikusak, mint a hasonló műsorokat nem néző emberek.
Nárcizmus A kép illusztráció (Forrás: wisegeek.com)

A Psychology of Popular Media Culture nevű lapban megjelent tanulmány szerint a különböző valóságshow-k nézői között nagyobb valószínűséggel akadnak nárcisztikus személyek, mint az ilyen műsorokat nem nézők körében. A kutatást Pennsylvaniai Egyetem, illetve az Ohio Állami Egyetem munkatársai végezték, akik az egyes televíziós műsorok nézői és a nárcizmus mértéke között lényeges összefüggést fedeztek fel.

A kutatás során az egyetemeken tanuló diákokat kérdezték arról, hogy milyen műfajokat szoktak megtekinteni a televízióban, majd egy kérdőívet kitöltve egyfajta személyiségtesztnek vetették alá őket.

Az eredmények alapján körvonalazódott, hogy azok, akik gyakran néztek valóságshow-kat, sportközvetítéseket, politikai vitaműsorokat, horror vagy thriller filmeket, jelentősebb mértékben mutattak nárcisztikus vonásokat. A valóságshow-k és a nárcisztikus személyiség közötti kapcsolatot egyébként már egy korábbi kutatás is felfedte.

A közösségi média használata és a nárcizmus között szintén akadt összefüggés: azok, akik naponta egy óránál többet töltöttek a Facebook-hoz hasonló oldalakon jellemzően vagy az átlagosnál alacsonyabb önbizalommal rendelkezők, vagy a nárcisztikus vonásokkal jellemezhető személyek voltak.

Azok pedig, akik emellett gyakran „tevékenykedtek” is az oldalon – például fényképeket osztottak meg, frissíttették az állapotukat, vagy írtak valamit az idővonalukra – általában szintén nagyobb eséllyel voltak nárcisztikusak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen