hirdetés
Életmód

Talán mégsem annyival egészségesebbek a növényi olajok az állati eredetű zsiradékoknál

Sokáig szinte töretlenül tartotta magát a nézet, miszerint a növényi olajok kedvezőbbek lennének egészségünk szempontjából, mint például a vaj. Most úgy tűnik, valójában talán nem csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ha elhagyjuk az állati zsiradékokat.
Telített zsírsavat tartalmazó ételek Telített zsírsavat tartalmazó ételek (Forrás: theissnscoop.com)
hirdetés

Korábban évekig tartotta magát az a nézet, miszerint a húsban, illetve a tejtermékekben (így például a sajtban, vajban) található állati eredetű zsiradékok a koleszterinszint növelésével jelentős mértékben növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Noha egyelőre nem sikerült ezt a nézetet egészen megdönteni, mindenesetre felmerült annak lehetősége, hogy mégsem annyira károsak ezek a zsiradékok, mint azt korábban vélték.

Az továbbra is elmondható, hogy a telített zsírsavakról a telítetlenekre való átállás csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel együtt azonban egy kutatás szerint nem csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata azok esetében, akik egészen felhagytak az állati zsiradékok fogyasztásával. Sőt, bizonyos esetekben még nőtt is ennek kockázata. A BJM nevű lapban megjelent tanulmány szerint általánosságban nem csökkent, hanem kis mértékben nőtt a szívbetegség kockázata azoknál, akiknél jelentős koleszterin-csökkenést tapasztaltak.

A tanulmány elkészítéséhez több korábbi randomizált kontrollált vizsgálat eredményeit elemezték újra – az ilyen vizsgálatok azért megbízhatóak, mert többnyire kizárják a külső tényezők által okozott torzítást. Ugyancsak elmondható, hogy az „újraelemzett” korábbi vizsgálatokat széles körben végezték, így összesen akár 10 ezernél is több személy vizsgálatából származó adatokból vonhatták le a tanulságot.

Egyelőre az újabb eredményektől függetlenül azért nem árt óvatosan kezelni a kérdést, hiszen – ahogyan arra több szakértő is kitért – korábban már több alkalommal is bebizonyosodott, hogy a magas koleszterin hatására megnövekedhet a szív-és érrendszeri betegségek kockázata. Azt pedig a jelen tanulmány szerzői is elismerték, hogy újabb, átfogóbb vizsgálatokra is szükség van ahhoz, hogy egészen biztosan ki lehessen mondani, a telített zsírsavak okozta koleszterint-növekedés nincs hatással a szívbetegségek kialakulására.

Jelenleg az Egyesült Államok által kiadott táplálkozási irányelvek értelmében az az optimális, ha a napi kalóriabevitel 10 százalékát nem haladja meg a telített zsírsavak mértéke.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen