hirdetés
Életmód

A hosszabb élet titka lehet egy szép kert

Manapság a természetet szinte egészen kizárjuk az otthonainkból, pedig egy növényekkel teli kert egy új kutatás szerint akár jelentős kedvező hatással is lehet az élettartamunkra, ráadásul a mentális egészségünk szempontjából sem elhanyagolható az általa kifejtett hatás.
Kertészkedés A kertészkedés önmagában is kedvezően hat az egészségünkre (Forrás: saga.co.uk)
hirdetés

A természetet nem feltétlenül érdemes egészen kizárni az életünkből. Korábban már kiderült, hogy azok a gyerekek, akik első éveikben kutyák, macskák közelében élnek, kevesebb eséllyel szenvednek később asztmában. Még szembetűnőbb ez az eredmény, ha nem csak kutyák, de „tanyasi állatok”, például lovak, szarvasmarhák, kecskék is éltek a gyerekek közelében. Egy az American Journal of Cardiology szaklapban publikált tanulmány szerint pedig nagyobb eséllyel élték túl a szívinfarktust azok az emberek, akik házi kedvencként kutyát tartottak, mint akiknek nem volt semmilyen állatuk. A házi kedvenceket tartóknál ugyancsak megfigyelték, hogy a vérnyomásértékeik is kedvezőbben alakultak, és a kis kedvencek jelenléte a stresszt, a magányt is elviselhetőbbé tette.

Nem csak az állatok, a növények is rendkívül pozitív hatással lehetnek egészségünkre. Egy új kutatás szerint azok a nők, akiket napjaik legnagyobb részében sok növény vett körül, 34 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg légzőszervi betegségek következtében, míg a rák is 13 százalékkal ritkábban fordult elő az ilyen nők körében, mint azoknál, akik a legkevesebb növénnyel vették körül magukat. A vizsgált személyek esetében a halálozási arányok összességében 12 százalékos különbözőséget mutattak a sok és a kevés növény között élők között, ezen kívül a mentális egészségre is pozitív hatással bírtak a növények.

VörösbegyAzzal, hogy kertet ápolunk, nem csak magunknak, de másoknak, sőt, az élővilágnak is jót tehetünk (Forrás: advice.jessops.com)

A Nurses' Health Study keretében összesen 100 ezer nő egészségügyi adatait vizsgálták az Egyesült Államokban a 2000 és 2008 közötti nyolc éves időszakban.

A kutatás során a növényzet mértékét a műholdas felvételek alapján határozták meg, és a kor, a szociális-gazdasági helyzet, a dohányzás, a rassz és etnikum számba vételével összegezték az adatokat úgy, hogy az esetleges a növényzet mértékétől eltérő torzító tényezők szerepe minimálisra csökkenjen.

Az Environmental Health Perspectives nevű lapban publikált tanulmány szerzői szerint a növények kedvező hatásai több, különböző tényezőnek tudhatóak be, de a meglátásuk szerint legalább 30 százalékban annak köszönhetik a zöldebb környezetben élők az egészségüket, hogy kevésbé küzdöttek depresszióval. Ezen felül a növények képesek arra, hogy bizonyos szennyező anyagokat megkössenek, ami szintén összességében kedvezően hat az egészségünkre. Nem elhanyagolható azonban az sem, hogy a növényzet csökkenti a zajt, de a kert gondozásával nem megterhelő fizikai aktivitást kívánó munkát is végzünk.

KertEgy fajgazdag kertnél valószínűleg egyetlen gyeppel borított és tujákkal szegélyezett udvar sem lehet szebb (Forrás: enhancedhomes.org)

Az elmúlt hetekben felmerült annak lehetősége az Egyesült Királyságban, hogy a gyerekeket kertészkedni tanítsák az iskolai előkészítőben, hogy így egészségesebb felnőttek legyenek belőlük. Mindezt azzal magyarázták, hogy szívesebben fogyasztanak egészséges ételeket (például zöldséget) azok a gyerekek, akik korábban már „termesztettek” ilyet, de ugyancsak megemlítették, hogy a kert szeretetével egy tanulmány szerint szinte „együtt jár” a főzés szeretete is, így a gyorsételek helyett a kertészkedő gyerekek később talán szívesebben főznek inkább valami egészségesebbet.

Aki kedvet kapott a kertészkedéshez, korábbi cikkeinkből megtudhatja például azt is, hogyan alakítható ki pompás lepkekert, mikor érdemes gyümölcsfát ültetni,miként ültethető a muskátli, milyen szép és egyszerűen termeszthető gyógynövényekkel ékesítheti a kertet, vagy éppen milyen kúszónövényt érdemes választani a kertjébe. Ezen felül kiderült már az is, milyen növény az a leánycsöcsű alma, vagy éppen a vérkörte



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen