Életmód

Nyugdíjas korban is fontos a szex!

Pontosabban 65 éves kor felett. Persze jobban járunk, ha fiatalabb korban sem tartóztatjuk meg magunkat túlságosan.
oldlove A kép illusztráció (Forrás: Youqueen.com)

Egy, az Age and Ageing című szaklapban publikált friss skót kutatás szerint azok az idős emberek, akik szexuálisan még mindig aktívak, kiegyensúlyozottabb társasági életet élnek, és a pszichés állapotuk is kedvezőbb, mint a szextől tartózkodó társaiknak.

Erre 133, 65 éven felüli skót nyugdíjas válaszait vizsgálva jöttek rá a Glasgow Caledonian University munkatársai. A kutatókat az foglalkoztatta, hogy ennek a korosztálynak az életében mennyire fontos szerepet tölt be a szex, legyen szó magáról a közösülésről vagy akár csak néhány szenvedélyesebb csókról, illetve mindez hogyan befolyásolja az életminőségüket.

A 133 résztvevőnek nagyjából a fele élt partnerrel. Az általuk kitöltött kérdőívben olyan kérdések szerepeltek, hogy milyen gyakran élték meg az olyan szexuális tevékenységeket, mint az érintést/kézfogást, az ölelést, a csókot, a kölcsönös simogatást, a maszturbációt és a közösülést. Továbbá ezeket osztályozniuk is kellett egy fontossági skálán, az “egyáltalán nem fontos”-tól a “nagyon fontos”-ig. A kérdőív kitöltését követően az érintetteknek megvizsgálták a fizikai és mentális egészségi állapotát. Továbbá a szakemberek arra is kíváncsiak voltak, hogy a résztvevők milyen társasági életet élnek, és milyen környezetben.

A felmérés alapján a válaszadók 75-89 százaléka csókolózik, ölelkezik, fogja egymás kezét és simogatja a partnerét. A férfiak és a nők körében ugyanúgy megegyezik az igény erre. Közös mindemellett még az is, hogy mindkét nemre ugyanolyan hatással mindez, vagyis minél többször élik át ezeket a tevékenységeket, annál kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak és egészségesebbek fizikailag és lelkileg is, továbbá a társasági kapcsolataik is kielégítőbbek.

A kutatást vezető Taylor-Jane Flynn pszichológia-professzor végül azt a következtetést vonta le, hogy a legtöbb résztvevő számára a szexualitás továbbra is fontos maradt. Hiányzik nekik a közösülés, de a gyengédség és az intimitás is. Azokat találtak a legboldogabbnak, akik meg tudják élni ezeket az igényeiket.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen