hirdetés
Életmód

Napi egy kisebb adag sör nem ártalmas, sőt, még hasznos is lehet olasz kutatók szerint

Persze a „kisebb adagot” nem bízták az emberek „belátására” – a nők esetében egyszer 330 ml, a férfiak esetében általában kétszer 330 ml sör volt az az érték, amely még biztonságosnak, sőt, valamelyest egészségesnek bizonyult.
Sörivás A nők napi egy, a férfiak napi kettő kis adag sört fogyaszthatnak a kutatók szerint (Forrás: digitalsport.co)
hirdetés

Napi egy vagy két kisebb adag sör még nem bizonyult ártalmasnak olasz kutatók szerint – sőt napi megközelítőleg 660 ml sör elfogyasztása általánosságban véve még mintegy 25 százalékkal csökkentette a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

Az olaszországi Pozzilliban található Mediterrán Neurológiai Intézet (Mediterranean Neurological Institute) mintegy 150 korábbi, a témában készült tanulmány elemzésével arra a következtetésre jutott, hogy napi két kisebb, 330 milliliteres adagnyi sör még nem valószínű, hogy egy egészséges ember szervezetére káros hatással van. (Természetesen aki gyógyszert szed, vagy valamilyen egészségügyi problémája van, annak kisebb mennyiség is árthat.)

A kutatók szerint a legtöbb nő napi egy 330 milliliteres adagot fogyaszthat el biztonságosan, míg a férfiak esetében ennek kétszerese fogyasztható a különböző rákok, demencia, illetve más, a lakosság körében gyakori betegségek kialakulásának megnövekedése nélkül.

A Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases nevű lapban közzétett tanulmány szerint a sör ráadásul legalább olyan kedvező hatással lehet a szívműködésre, mint a vörösbor, a tömény italoknál pedig jelentősebb az ilyen kedvező hatása.

Ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy a túlzott alkoholfogyasztás számos szervet károsíthat, és napjainkban is egy jelentős egészségügyi és szociális problémát jelent.

„Hacsak nincs megnövekedett kockázata az esetükben az alkoholfogyasztással összefüggő rák, illetve az alkoholfüggőség kialakulásának, akkor nincs semmilyen ok arra, hogy az egészséges felnőtteket, akik már korábban is mérsékelten fogyasztották az alkoholt, teljesen eltiltsuk annak élvezetétől” – fejtette ki az egyik kutató.

Egy korábbi kutatás ugyanakkor fényt derített arra, hogy az alkohol hatásait vizsgáló kutatások során gyakran követnek el alapvető hibákat – így például a volt alkoholistákat az alkoholt egyáltalán nem fogyasztó csoportba sorolják, ahogyan azokat is, akik valamilyen súlyosabb betegség miatt gyógyszert szednek, s ezért nem ihatnak alkoholt. Így tehát, noha az eredmények azt mutatják, hogy a sörfogyasztás kifejezetten egészséges, valójában meglehet, hogy az alkoholt nem fogyasztó csoport az átlagostól rosszabb egészségügyi állapota ennek az oka.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen