Életmód

Lehet, hogy fertőző az Alzheimer-kór

Azért még nem kell pánikba esni: ha így is van, akkor is csupán vérátömlesztés útján lehetséges a betegség elkapása.
alz A kép illusztráció (Forrás: Huffingtonpost.com)

A London College munkatársai a Nature című tudományos folyóiratban közzétettek egy tanulmányt, melyben állítják: az Alzheimer-kór műtét során végzett vérátömlesztés útján is terjedhet, vagyis olyan, mint egy fertőző betegség. 

A betegségre a szellemi teljesítmény lassú hanyatlása jellemző.

John Collinge professzor és munkatársai azzal is borzolták az orvosvilág kedélyét, hogy szerintük az sem biztos, hogy az orvosi eszközök szokványos módszerekkel történő sterilizálása is elpusztítja a kiváltó ágenst.

Elméletük szerint az Alzheimer-kórnak köze lehet a Creutzfeldt-Jakob-betegséghez, más néven a kergemarhakórhoz, ami még szivacsos agylágyulás néven is ismert. Ennél a betegségnél az elváltozást egy fehérje organizmus okozza, mely örökítőanyag nélkül terjed, megváltoztatva az idegsejtek egyik normál összetevőjének térszerkezetét.

A brit kutatók nyolc olyan beteg agyát tanulmányozták, akik Creutzfeldt-Jakob-betegség következtében hunytak el. A nyolcból hét beteg agya olyan morfológiai elváltozást - a béta-amiloidnak nevezett plakk lerakódását - mutatott, ami Alzheimer-betegségben típusos.

Becslések szerint Magyarországon 150-200 ezer egyén szenvedhet Alzheimer-kórban.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen