Életmód

A magassarkú még jobban árt a lábnak, mint ahogyan eddig gondoltuk

Hölgyek, csak óvatosan a viselésével! Inkább az egészség, mint a divat!
magassarok A kép illusztráció (Forrás: Huffingtonpost.com)

Korábban a francia Université de Bretagne-Sud munkatársai már megállapították, hogy a férfiak részéről a nők felé tanúsított hirtelen feltámadó segítőkészsége egyenes arányban nőtt a sarkak méretével együtt. Sőt, még párkeresés terén is hasznos lehet, mivel szintén ugyanezen kutatás során derült ki, hogy az urak előbb szólítanak le egy magassarkú cipő viselő nőt, mint egy laposabb talpút. 

Mindemellett az is tény, hogy egy jól megválasztott, elegáns magassarkú tökéletes megjelenést biztosíthat a viselőjének. Arról nem is beszélve, hogy ezzel együtt egy magabiztos, egyenes tartás is jár hozzá, ami szintén vonzó tud lenni.

Most viszont a Journal of Clinical Practice nevű szaklap oldalán közzétett tanulmányból kiderült, hogy azonban túl nagy az ár, mert bár ez a fajta cipő megerősíti ugyan a bokakörnyéki izmokat, de három év elteltével megfigyelhető, hogy felborul a lábfej mozgási egyensúlya, ezzel pedig egyenes út vezet a sérüléshez. A kutatási eredményeik alapján ugyanis ennyi idő elteltével más izmok válnak dominánssá a lábfej környékén, mint természetes helyzetben, ezzel pedig megnő a ficamok veszélye.

A dél-koreai Hanseo Egyetem munkatársai 40 olyan dolgozó nőt vont be a vizsgálatba, akik hetente legalább három alkalommal hordtak minimum 10 centiméteres sarkú lábbelit. A kutatók ennek keretén belül rendszeresen megmérték a résztvevők bokaízületének erejét, aminek során fény derült arra, hogy a négy fő tartóizom közül kettő dominánssá vált a viselés első évét követően.

A magassarkú cipő viselése azonban nemcsak emiatt káros, mivel a lábfej deformációját is okozza. Ezt szokás "kalapácsujjnak" is nevezni. Ez az elváltozás leggyakrabban a 2. és 3. ujjon alakul, akár mindkét lábon egyszerre. Ha a lábujjak ugyanis sokáig hajlított helyzetben vannak, akkor az őket mozgató izmok megrövidülnek, húzási irányuk megváltozik: a lábháton elhelyezkedő, feszítő izmok a lábujj alappercét felfelé emelik, a talpi oldalon elhelyezkedő, hajlító izmok pedig a lábujj középpercét a talaj felé húzzák. Az izmok eltérő húzási iránya miatt jön létre a módosult, "kalapács” alakú helyzet. 

Mindehhez még társulhat a nem megfelelő járás és a hátfájás is. A szakemberek tornát javasolnak óvintézkedés gyanánt a bajok megelőzésére, de a legjobb az, ha valóban csak alkalmanként hordjuk ezeket az alkalmi cipőket.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen