Életmód

Az otthoni főzés tele van egy sor egészségügyi kockázattal

Ez aztán a keserű meglepetés! Azért még ne álljunk át a gyorséttermekre!
cook A kép illusztráció (Forrás: Huffingtonpost.com)

Sokan gondoltuk eddig azt, hogy az ételfogyasztás legegészségesebb módja az, ha otthon, mi magunk készítjük el az ennivalót. Ez azért is logikus, mivel így mi határozhatjuk meg az alapanyagok minőségét és mennyiségét is. Egy, a Preventive Medicine című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint azonban egy koránt sincs így, sőt kifejezetten egészségtelen tud lenni a házikoszt több szempontból is.

A chicagói Rutgers Egyetem munkatársai ugyanis 14 évnyi adatot vizsgáltak meg, amelyek 2 755 olyan nőtől származnak, akik a 40-es, 50-es, illetve a 60-as éveikben jártak. A kutatók elemezték többek között azt, hogy a résztvevők mennyi időt szántak főzésre, és hogy az éves egészségügyi szűrővizsgálatok alkalmával megállapítottak-e náluk metabolikus szindrómát, azaz olyan állapotot, amikor három rizikófaktor is jelen van, ami szívbetegséget vagy stroke-ot okozhat. Ilyenek lehetnek a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az elhízás is. 

Az adatok összevetésénél arra derült fény, hogy a legtöbbet sütő-főző és takarító nőknél volt a legmagasabb a metabolikus szindróma kockázata. Mindemellett egy olyan összefüggést is sikerült megállapítani, mely szerint aki elkezdett több időt tölteni a konyhában, annál az átlagosnál jobban kezdett növekedni az egészségügyi kockázat. Ezzel szemben a keveset főzőcskézőknél mindvégig csekély maradt ez a veszély.

A jelenségnek a hátterében az állhat, hogy a konyhában bőkezűen bánunk az olyan egészségtelen összetevőkkel, mint a vaj vagy a só. Mi több, úgy érezzük, hogy többet kell ennünk, mert annyi időt és energiát szántunk az elkészítésre, ennél fogva a maradék se szívesen dobjuk ki.

Mindemellett a gyakori ételkóstolás is súlygyarapodáshoz vezethet az idők során. A szakértők hozzátették, hogy előfordulhat, hogy a készételek egészségesebbek lettek, de azért vásárláskor válasszunk körültekintően! 

Dr. Brad Appelhans, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy az igaz, hogy az elmúlt három évben egyre kevesebb étel készül otthon, és egyre több az elhízott ember, de mindez nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen