Életmód

Egészségügyi előnyökkel jár a házasság

Nesze nektek szinglik! Irány a házasságkötő terem!
hazassag A kép illusztráció (Forrás: Ocmommagazine.com)

A University College London oktatási intézetének kutatása megerősítette azokat a korábban publikált tudományos eredményeket, amelyek szerint a házas emberek jobb egészségnek és hosszabb életnek örvendenek, mint az egyedülállók. A legújabb kutatás ugyanis soha nem látott részletességgel vizsgálta azt, hogy pontosan miért okoz a házasság ilyen jelentős különbségeket.

A kutatók több mint kilencezer, 1958 márciusában született embert vizsgáltak, akik mintegy 45 éven keresztül vettek részt a Brit Országos Gyermekfejlődéstani Tanulmányban. 2002 és 2004 között megvizsgálták az alanyok egészségi állapotát, beleértve az agyi aktivitásukat és légzési funkciójukat is.

Az eredmények alapján a legegészségesebb nőknek azok bizonyultak, akik 20-as éveik végén, vagy a 30-as éveik elején mentek férjhez, és úgy is maradtak. A férfiak kapcsán arra derült fény, hogy bár az egészségük a válás után jellemzően megromlik, de újraházasodás esetén ez helyreáll. Azért a 30-as éveik végén elváló férfiak kisebb valószínűséggel tapasztalják egészségük leromlását a szakítás következtében.

Egy 2011-ben elvégzett kutatás már felhívta arra a figyelmet, hogy az egyedülálló férfiak egészségi állapota valószínűleg rosszabb, mint a házas férfiaké, és ezt a Dr. George Ploubidis vezetésével készített friss tanulmány most alá is támasztotta. A jelenségnek a háttérben az állhat, hogy partner híján az agglegényeknek nem kell senkit se lenyűgözniük. Mi több, az egyedülálló lét évekkel kurtíthatja meg az életet, hiszen a házastárs nélkül élők nagyobb valószínűséggel fogyasztanak egészségtelen ételeket, dolgoznak hosszú órákat, és töltenek több időt alkoholfogyasztással a kocsmákban. Továbbá nincs ki noszogassa őket azért, hogy menjenek el különböző szakorvosi vizsgálatokra.

A házasság pozitív hatásai egyébként akkor is nyilvánvalóak maradtak, amikor az emberek jövedelmében, társadalmi osztályában, gyermekkori egészségében és iskolázottságában kimutatható eltéréseket is számításba vették.

A kutatási eredmények természetesen érvényesek a tartós élettársi kapcsolatban élőkre is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen