Életmód

A túl sok edzés árthat a fogaknak

Elsőre meglepően tűnhet a német tudósok következtetése, pedig abszolút logikus.
futas .A kép illusztráció (Forrás: Theodysseyonline.com)

A Heidelbergi Egyetemi Kórház fogorvosai kimutatták, hogy minél hosszabb ideig sportol egy ember, annál kevesebb nyálat termel a szervezete. Az egyre kevesebb nyál pedig egyre lúgosabbá válik. Mi több, minden újabb óra edzés megnöveli a fogtömések szükségességének, illetve a fogszuvasodás vagy fogvesztés kockázatát.

A kutatók a tanulmányukhoz 35 triatlonos és 35 nem sportoló személy fogait vizsgálták meg. (A két csoport tagjainak kor és nemi összetétele megegyezett.) Az önkéntesek átestek mindenféle rutinvizsgálatot, majd kitöltöttek velük egy kérdőívet, amelyben többek között be kellett számolniuk sportolási és étkezési szokásaikról, illetve az eddigi fogászati múltjukról.

A profi sportolók és rossz fogazat kapcsolatára ugyanis már korábban fény derült, ám eddig ezt legtöbben a sok cukrozott sportital fogyasztásának tudták be. A heidelbergi szakértők azonban a The Times magazin beszámolója alapján úgy vélik, nincs kimutatható összefüggés a sportitalok és a fogerózió között. A német fogorvosok inkább arra hívták fel a figyelmet, hogy a lúgos nyál serkenti a lepedékképző baktériumok szaporodását, ez pedig fogszuvasodáshoz vezet.

A kísérletben résztvevő sportolóknak még 35 percet is kellett futniuk egy szabadtéri pályán, és bizonyos időközönként köpetmintát adtak. Ezek alapján nem csak a lúgosodás mértékét sikerült kimutatni, hanem azt is, hogy a futás csökkentheti a nyálban található fogzománcvédő fehérje mennyiségét is.

A kutatást vezető Dr. Cornelia Frese ugyanakkor kiemelte, hogy az edzés időtartama és a fogszuvasodás közötti kapcsolat nem volt elég erőteljes ahhoz, hogy egyértelműen ok-okozati összefüggést bizonyíthassanak vele. Ettől függetlenül azonban az élsportolóknak javasolt sokkal jobban odafigyelniük a fogápolásra, mint a többi embernek.

Mindemellett a kutatás következtetéseit alátámaszthatja az a tény és, ami a British Journal of Sports Medicine nevű szaklapban megjelent tanulmány közölt: a 2012-es londoni olimpiai játékokon résztvevő sportolók fogai rendkívül rossz állapotban voltak. A publikáció alapján a 278 vizsgált olimpikon mintegy háromnegyede szenvedett fogínybetegségben, a felét pedig lyukas fog és fogerózió kínozta.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen