Életmód

Az almaevők kevesebb gyógyszert szednek

Nahát, a régi mondásnak mégis van valóságalapja?
alma A kép illusztráció (Forrás: Herbs-info.com)

"Minden nap egy alma az orvost távol tartja" - szól a közismert mondás, ami úgy tűnik, hogy eléggé megalapozott. Természetesen a napi egy alma fogyasztása még korántsem tekinthető életbiztosításnak, de megkönnyítheti az életünket. A szólást egyébként a délnyugat-walesi Pembrokeshire-ból eredeztetik az 1860-as évekből, ahol a helybeliek kezdték mondogatni azt, hogy „Eat an apple on going to bed, and you’ll keep the doctor from earning his bread”, vagyis magyar fordításban: "Egyél egy almát mielőtt ágyba mész, hogy az orvos markát ne üthesse pénz".

Eme gyümölcs fogyasztásáról már régóta lehet tudni, hogy egészséges a magas C-vitamin tartalma és immunerősítő tulajdonságai miatt. A fogak tisztításával pedig a fogszuvasodást is segít megelőzni.

A Michigani Egyetem kutatói ugyanis 8399 amerikai felnőtt adatainak elemzését követően arra a következtetésre jutottak, hogy akik naponta elfogyasztanak legalább egy darab almát, azok kilenc százalékkal kisebb valószínűséggel mennek orvoshoz többször egy évben. A résztvevők közül csupán 753 (kilenc százalék) fogyasztott minden nap egy almát. Ám amikor ezt a statisztikát más tényezőkhöz igazították, következtetésük módosult.

A szakemberek később már olyan tényezőket is figyelembe vettek, amelyek alapján kiderült, hogy az almaevők jellemzően különbözhetnek a többi embertől: például kisebb valószínűséggel dohányoznak, vagy magasabban iskolázottak. A kutatásnál ezért később már ezeket a faktorokat is számításba vették, és ezek alapján a végeredmény az lett, hogy a rendszeres almafogyasztók tetsi- és mentális egészségi állapota igazából semmiben sem különbözik a nagy átlagétól.

De! Közben arra is fény derült, hogy a notórius almaevők kisebb valószínűséggel használnak vényköteles gyógyszereket. A kutatás vezetője, Matthew Davis végkövetkeztetésként azt mondta, hogy bár az almafogyasztás népszerűsítése csak korlátozott hatást gyakorolhat a közegészségügyi kiadások csökkentésére nézve, ám azért továbbra is érdemes enni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen