Életmód

Többet eszünk testesebb személy társaságában

Ez sok mindent megmagyaráz.
fat A kép illusztráció (Forrás: Ivestrong.com)

Az Appetite nevű tudományos szaklapban jelent meg nemrég egy tanulmány, amelyet a Cornell Egyetem Étkezéstudományi Laboratóriuma tett közzé. A kutatás eredménye röviden úgy foglalható össze, hogy minél nagyobb a velünk együtt, vagy körülöttünk étkezők testsúlya, annál nagyobb az esélye annak is, hogy többet és egészségtelenebbül fogunk étkezni.

A tanulmány alapja egy olyan kísérlet, amiben felmérték, hogy a résztvevő önkéntesek mennyit esznek egy normális/átlagos testsúlyú ember, és mennyit egy kövérnek kinéző színésznő társaságában. A 82 egyetemistának spagettit és salátát szolgáltak fel négy különböző alkalommal. Két esetben velük étkező színésznő olyan jelmezt viselt, amiben túlsúlyosnak nézett ki, és ilyenkor vagy a tésztából evett többet, vagy a salátából. A maradék két esetben a színésznő ugyanígy tett, immáron mindenféle megtévesztő jelmez nélkül.

Az eredmények alapján az önkéntesek minden esetben többet ettek, amikor a színésznő kövérnek látszott, függetlenül attól, hogy asztalpartnerük amúgy egészségesebben vagy kevésbé egészségesen étkezett. Számokban kifejezve: 32 százalékkal több tésztát és 43 százalékkal kevesebb salátát fogyasztottak a résztvevők. Sajnos a kutatást vezető Brian Wansink nem interjúvolta meg a résztvevőket ezzel a jelenséggel kapcsolatban, de a szakembernek vannak elméletei ennek a hátterével kapcsolatban. 

A kutató szerint lehetséges, hogy szociális tényezők húzódnak meg a háttérben, mivel a résztvevők úgy érezhették, hogy egy túlsúlyos ember társaságában elengedhetik magukat, és nem kell odafigyelniük arra, mennyit esznek, és hogy ez milyen fényt vet majd rájuk. Ugyanakkor a szakember hangsúlyozta, hogy ettől függetlenül ez nem azt jelenti, hogy mostantól nem szabad együtt étkezünk elhízott barátainkkal és ismerőseinkkel.

A tanulmány ezzel megerősítette azt a korábbi feltételezést, miszerint a súlyproblémával küzdők kevesebbet esznek vékony, illetve normális testsúlyú emberek társaságában. Az ok-okozati összefüggéseket azonban még mindig nem sikerült megállapítani.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen