Életmód

A sörfogyasztás jótékony hatásai

Igen, mindennek megvan a maga előnye. Természetesen a mértékre azért ügyelni kell!
sör A kép illusztráció (Forrás: Theyesng.com)

A Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban nem rég napvilágot látott egy tanulmány, mely szerint a sör egyik vegyülete, a xantohumol (Xn) lassítja a degeneratív betegségek lefolyását, és még az agysejteket is védheti a károsodástól.

A felfedezés alapján a rendszeres sörfogyasztás lassíthatja az Alzheimer- és a Parkinson-kór lefolyását. A kutatók egereken végzett laboratóriumi kísérleteket végeztek, melynek eredménye szerint az Xn megvédheti az agysejteket az oxidatív stressztől. Ez az a folyamat, ami többek között a demenciáért is felelős. 

A Lanzhou Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője, Dr. Jianguo Fang emlékeztet, hogy a tradicionális kínai orvoslásban évszázadok óta használják a komlót különböző betegségek gyógyítására. Az Xn tanulmányozása során a kutatóknak már korábban is sikerült megállapítaniuk olyan pozitív egészségügyi hatásokat, mint az antioxidáns hatás, a szív- és érrendszer védelme, a vírusölő hatás, vagy az elhízás és a gyulladás visszaszorítása.

Az elhízás kapcsán külön meg kell jegyezni, hogy a "sörhas" kialakulása az elfogyasztott "sörkorcsolyáknak", vagyis az egészségtelen rágcsálnivalóknak köszönhető. Ezt igazolja az a tény is, hogy a sörnek alacsonyabb az energiatartalma, mint a kólának, az almalének, a pezsgőnek vagy a szőlőlének.

A folyékony kenyér mindemellett különösen gazdag B-vitaminokban, főleg B2-vitaminban: egy üveg sörben 0,1 -0,7 mg található, ami fedezi a napi szükséglet felét. Ez a vegyület hozzájárul az immunrendszer helyes működéséhez, továbbá hozzájárul a szövetek épségének fenntartásához, és csökkenti a nyálkahártya-gyulladásokat. A búzasör kiemelkedően sok gyulladáscsökkentő és vérképző hatású B-vitamint tartalmaz.

Mi több, sok férfi bár ódzkodik az ízesített sörök fogyasztásától, pedig amellett, hogy ezeknek jellemzően alacsonyabb az alkoholtartalma, a gyümölcstartalom miatt sokkal gazdagabbak antioxidánsokban, mint a hagyományos sörök, vagyis egészségesebbek is.

Ami azonban a legfontosabb, hogy semmi esetre gondoljunk a sörre mint gyógyszerre! Egyszerűen csak fogyassza mértékkel és élvezze, mint az egészséges étrend egyik alkotóelemét! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) húsz év felettiek számára a napi italfogyasztás legfelső határát 40 gramm alkoholban állapította meg, ami nagyjából másfél üveg sört jelent.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen