Életmód

A fogyástól nem leszünk boldogabbak

Persze minden csak hozzáállás kérdése, nem szabad csodát várni a diétázástól!
szomcsi diéta A kép illusztráció (Forrás: Secretstoweightloss.info)

Korábban már írtunk arról, hogy kanadai kutatók szerint már négy kiló súlytöblet leadása is boldogabbá teheti az embert, de egy brit tanulmány azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a diétázástól sokkal gyakrabban lehetünk lehangoltabbak. Mi több, a diétázók hajlamosabbak a depresszióra is.

A Plos One című lapban publikált University College London munkatársainak a munkája azon a felismerésen alapszik, hogy azok, akik lefogytak, kétszer nagyobb arányban érezték magukat szomorúnak, magányosnak és lehangoltnak, mint azok, akiknek nem változott a súlya vagy akár híztak. A vizsgálat arra is fényt derített, hogy bár a legtöbb reklám azt sugallja, hogy a fogyókúra után az emberek élete megváltozik, de az érintettek ezzel szemben azt tapasztalják. Ők úgy észlelik, hogy a testsúlyuk ugyan lecsökken, de ettől az életük egyáltalán nem lesz jobb.

Ráadásul sok fogyókúrázó azért keseredik el, mert nehezen tudják betartani a diétát, és ha elbuknak, úgy érzik, kudarcot vallottak.

Az előbb felsorolt tapasztalatokat egy olyan kutatás alapján szűrték le, melyben közel 2000 kövér és súlyosan elhízott ötven év feletti férfi és nő életmódját kísértek figyelemmel négy éven át. Az önkéntesek 14 százaléknak sikerült ezen idő alatt legalább a súlya 5 százalékától megszabadulnia, ami már jótékonyan hat az egészségre. Az orvosi vizsgálatok pozitív változásokat mutattak ki ezeknél az embereknél: csökkent a vérnyomásuk, és a káros vérzsírok szintje is alacsonyabb lett a szervezetükben. Ezzel együtt azonban jelentősen romlott a közérzetük, sőt 78 százalékkal nagyobb arányban mutatták a depresszió jeleit, mint a többiek. 

A tanulmány vezető szerzője, Sarah Jackson elmondta, hogy ezzel természetesen nem azt akarták elérni, hogy a túlsúlyosok meg se próbáljanak lefogyni. Csupán arra akarták felhívni a figyelmet, hogy senki ne gondolja azt, hogy a fogyás hatására az egész élete meg fog változni és boldogabb ember lesz, mint korábban, mert könnyen csalódni fog. Ugyanakkor, ha kitart, akkor egy idő után észre fogja venni a szervezetében végig ment pozitív változásokat.

A szakember továbbá az orvosok felelősségét is kiemeli, hogy a jövőben nekik is szem előtt kellene tartaniuk, hogy azok a betegeik, akiket egészségügyi okokból fogyókúrára biztatnak, ki vannak téve a depresszió veszélyének.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen