Életmód

Halolajjal a cukorbetegség ellen!

Nemcsak a szívnek és az egész érrendszernek tesz jót, de a diabéteszeseknek is ajánlott. Fogyasszuk hát lelkesen!
halolaj A kép illusztráció (Forrás: Fitneszguru.com)

A Kaliforniai Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy miként tesz jót szervezetünknek a halolaj fogyasztásaA halolajról azt már régóta lehet tudni, hogy serkenti az agyműködést, illetve jót tesz a szívünknek, és az érrendszerünknek egyaránt.

A halolaj ugyanis igen gazdag omega-3 zsírsavban, amiről már azt is tudjuk, hogy - az egyéb pozitív hatásai mellett - a cukorbetegek krónikus gyulladásait is képes enyhíteni. Erről ugyan már léteztek kutatások, de a mostani, a Cell nevű szakmai folyóiratban publikált eredmények alapján pontosabb képet kaptak a tudósok erről a hatásmechanizmusról.

A gyulladások egyik okának a citokinek, vagyis a fehérvérsejtek által kiválasztott jelzőfehérjék tekinthetőek, amelyek eredetileg a szervezetben felbukkanó veszélyes fertőző ágenseket ölik meg. Az elhízott emberek szervezetében azonban nagyobb a citokin-mennyiség, ami végül akár inzulin-rezisztenciához, azaz a kettes típusú diabéteszhez is vezethet. Az inzulin-rezsiztenseknél az inzulin nem képes többé a szervezet vércukorháztartását megfelelően szabályozni.

Ebbe a folyamatba avatkozik be az omega-3 zsírsav, ami egy bizonyos receptort hoz működésbe, ez által pedig gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki. Az amerikai kutatók ezt a mechanizmust kísérleti egereken tesztelték le, és az eredmények szerint azok az egerek, amelyeket genetikailag úgy módosították, hogy nem rendelkeztek ezzel a bizonyos receptorral, azoknál az omega-3 zsírsav nem is volt képes elérni a gyulladáscsökkentő hatást, míg a normális génszerkezettel rendelkező társaik esetében végbement ez a mechanizmus.

A kutatást vezető Dr. Saswata Talukdar nem tartja kizártnak azt a lehetőséget, hogy az omega-3 zsírsav hatásának gyógyászati kiaknázásával egyszer megakadályozható lesz akár a diabétesz kialakulása is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen