Életmód

Szívrohamot okozhat az álmatlanság

Vagy legalábbis megnöveli annak kockázatát.
insomnia A kép illusztráció (Forrás: Nerdsleep.com)

Az életben sok minden növelheti a szívroham kialakulásának kockázatát: helytelen táplálkozás, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás és a stresszes életmód is. Most pedig egy norvég kutatás azt sugallja, hogy ebbe a sorba illeszkedik az álmatlanság is. Az összefüggés bár még nem teljesen világos, de jobb, ha az ember nem kockáztat, és próbál minél többet és minél jobban aludni, így még a nátha elkerülésére is több esélyünk lesz.

Circulation c. szaklapban publikált tanulmány vezető szerzője, Dr. Lars Erik Laugsand, a trondheimi Norvég Természettudományi és Műszaki Egyetem kutatója elmondta, hogy kutatásaiknak az eredménye csupán összefüggést mutatott ki, ok-okozati kapcsolatot nem sikerült bizonyítani a kialvatlanság és a szívroham között. Az összefüggés hátterében álló mechanizmus felderítéséhez további kutatásokra lesz szükség. Jelenleg úgy sejtik, hogy az alvási panaszok nagyban befolyásolják a vérnyomást vagy a gyulladást, melyek mindegyike a szívroham kockázati tényezőjének számít.

A tanulmány alapját képző kutatáshoz Laugsand és munkatársai mintegy 53 ezer ember adatait elemezték, akik még kérdőívet is kitöltöttek az alvási szokásaikról. A résztvevők közül 2400 szenvedett első szívrohamot a 11 éves utánkövetés során. Az eredmények szerint azok között, akik szinte minden nap nehezen tudnak elaludni, 45 százalékkal magasabb volt az infarktus kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik csak ritkán tapasztaltak alvási panaszokat. Továbbá az álmukból rendszeresen felriadó alanyokban is a szívroham 30 százalékkal megemelkedett kockázatát mutatták ki. Azokban pedig, akik jellemzően nem szokták magukat kipihentnek érezni alvás után, szintén a szívroham 27 százalékkal megnövekedett kockázatát figyelték meg.

A kutatók szerint a Föld lakosságának körülbelül a 33 százaléka szenvedhet az álmatlanság legalább egy tünetétől. Korábbi kutatások pedig azt mutatták ki, hogy összefüggés áll fenn a szívbetegség és az álmatlanság, valamint a magas vérnyomás és az álmatlanság között is. Mindemellett agyvérézést is okozhat, ha túl sokat vagy túl keveset alszunk.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen