Életmód

Egy neurológus megtalálta a világ legboldogabb zeneszámát

Állításával persze lehet vitatkozni, de tényleg egy közkedvelt együttes vidám slágeréről van szó.
happy zene A kép illusztráció (Forrás: Katkinnie.wordpress.com)

Annak ellenére, hogy már egy 37 éves dalról van szó, a legendás brit zenekar, a Queen Don't Stop Me Now c. dala még mindig képes felrázni a hangulatot, és a táncparkettre invitálni az embereket. Ezt az állítást pedig most már egy neurológus is megerősítette!

Hallgassuk is meg gyorsan:

Az ugyanis már régóta ismert, hogy maga a zenehallgatás különböző pozitív érzések stimulátora lehet. Magyarul: ki nem érezte már magát boldognak, ha meghallotta az egyik kedvenc dalát?

Ha pedig már kedvenc dal: azt Jacob Jolij holland kognitív neurológus is elismeri, hogy a zenei ízlés szubjektív, de ő mégis talált három objektív, kulcsfontosságú komponenst, amelyeknek a helyükön kell lenniük ahhoz, hogy egy szám boldogságot, eufóriát váltson ki az emberből. A kutató által megalkotott formulában fontos szerepet játszik a pozitív témáról szóló dalszöveg és a gyors tempó (150 ütés percenként), amely tudat alatt energikusabbá teszi az embereket. Ha pedig a dalt elhelyezzük egy harmadik hangon vagy a zenei skála akkordján, akkor kész is egy boldog hangzású dal.

A tudós szerint a boldog dal nagyon személyes tud lenni, mivel a zene szorosan kapcsolódik a memóriával és az érzelmekkel, és ezek az asszociációk határozottan eldöntik, hogy egy zeneszám jó hangulatot kelt bennünk, vagy sem.

Jolij kutatását segítette az Alba nevű zenei alkalmazás, aminek segítségével megfigyelték, hogy a felhasználók milyen jellegű dalokat hallgatnak. Mint kiderült, a résztvevők 54 százaléka arra használja a zenét, hogy motiválja magát vele. Eme megfigyelés és a tudós formuláját felhasználva jött létre az alábbi lista, azaz a világ tíz legboldogabb dala:

  1. Don't Stop Me Now (Queen)
  2. Dancing Queen (Abba)
  3. Good Vibrations (The Beach Boys)
  4. Uptown Girl (Billie Joel)
  5. Eye of the Tiger (Survivor)
  6. I'm a Believer (The Monkeys)
  7. Girls Just Wanna Have Fun (Cyndi Lauper)
  8. Livin' on a Prayer (Jon Bon Jovi)
  9. I Will Survive (Gloria Gaynor)
  10. Walking on Sunshine (Katrina & The Waves)

Természetesen egy ilyen kutatás sohasem lehet teljesen reprezentatív, hiszen a világon több milliárd dal létezik, amelyeket képtelenség végig elemezni, így érthető, hogy elsősorban közismert világslágerekre volt kihegyezve a kutatás. Persze a legtöbb zeneszám azért lesz sláger, mert boldoggá teszi vele a hallgatót, nem?Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen