Életmód

A kávé és a tea is csökkenthetik a demencia kialakulásának kockázatát

A kávé és a tea nem csak finomak, de ha módjával fogyasztják őket, akár bizonyos mértékig egészségesek is lehetnek. Egy új kutatás szerint például az idősebb nők esetében csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát, ha napi két-három csésze kávét isznak.
Tea A koffein jó hatással lehet az agyműködésre (Forrás: luxos.com)

A teában, kávéban és kólában is megtalálható koffein az agy működésére pozitív hatással lehet a kutatók szerint. Egy a Nature Neuroscience lapban 2014-ben megjelent tanulmány szerint például a napi koffeinbevitel hatására a hosszú távú memória javulását lehet megfigyelni, míg egy jóval frissebb, a The Journals of Gerontology nevű lapban a napokban megjelent tanulmány szerint a koffein az idősebb emberek esetében segíthet megelőzni a szellemi hanyatlást.

A kutatás során 6 467, 65 éves vagy ennél idősebb nő adatait vizsgálták, amelyeket egy a nők egészségét vizsgáló felmérés során rögzítettek.

Ira Driscoll, a Wisconsin-Milwaukee-i Egyetem pszichiáter professzora elmondta, hogy egészen egyedülálló a tanulmány abban az értelemben, hogy lehetőségük nyílt a koffeinfogyasztást és annak a demencia kialakulására gyakorolt hatását vizsgálni egy nagy, jól körülírt és folyamatosan nyomon követett mintában.

A kutatók az egyes nők átlagos koffeinfogyasztását az alapján számolták ki, hogy a saját bevallásuk szerint elfogyasztott italok – kávé, tea és kóla – átlagos koffeintartalmát összevetették.

KávéNapi két-három adag kávé hatása már jelentős volt (Forrás: italian-feelings.com)

Az akár 10 évig tartó felmérés során a nőknek minden évben értékelték a kognitív állapotát is, különös tekintettel a demencia jeleire, illetve másféle szellemi hanyatlásra. Összesen 338 nő esetében figyelték meg a demencia kialakulását, vagy a kognitív képességek romlását.

Azok a nők, akik több (legalább napi 261 milligramm) koffeint fogyasztottak, 36 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek később demenciában, vagy romlottak kognitív képességeik, mint a csak kevés (legfeljebb napi 64 milligramm) koffeint fogyasztóknak.

A kutatók elmondták, hogy napi 261 milligramm koffein általában két-három, 2,4 deciliteres bögrényi kávénak, illetve öt-hat, 2,4 deciliteres bögrényi fekete teának felel meg.

A kutatás eredményei akkor is hasonló eredményeket mutattak, amikor kiküszöbölték az olyan tényezőket, mint a kor, a BMI érték, az alkoholfogyasztás mértéke, a dohányzás, a depresszió, a magas vérnyomás, vagy a rossz alvás.

Egyelőre a kutatók nem tudják biztosan megállapítani, hogy egyértelműen a koffeinnel hozható-e összefüggésbe az eredmény, valamint – mivel a minta kizárólag nőkből állt – a férfiakra sem lehet automatikusan kivetíteni az eredményeket. Mégis valószínűsíthető, hogy a koffein jó hatással van a kognitív képességekre idősebb korban is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen