Életmód

A termékenységüket is kockára tehetik azok a nők, akik csak 1200 kcal-t esznek egy nap

Tudjuk, hogy ha túl sokat eszünk, az bizony megárt az egészségnek – ugyanakkor a túlzott önsanyargatás legalább ilyen káros lehet. Az interneten többen népszerű „fitneszguruk” tanácsait követve próbálják napi legfeljebb 1200 kilokalóriával beérni, ami azonban egy szakértő szerint már egyes nők termékenységét veszélyeztetheti, de szorongáshoz is vezethet.
Diétázó nő Míg egyeseknek elég lehet 1200 kcal, másoknak ennél többre van szükségük (Forrás: thefitindian.com)

Minden év januárjában megszaporodnak az „1200 kalória” típusú keresések, és több „fitneszguru” is azt állatja, hogy ennyi energia elegendő lehet egy napra, pedig egy dietetikus szerint azok a nők, akik ilyen keveset esznek, ideiglenesen akár elveszíthetik termékenységüket is, de emellett szorongás is kialakulhat esetükben – írta az Independent.

A közösségi médián természetesen hamar megjelentek csoportok csoport, amelyek elkötelezettek az 1200 kilokalóriás étrend mellett, ám itt nyilván nem esik szó a diéta esetleges kockázatairól, hiszen a csoport tagjai elsősorban egymást inspirálják a saját, alacsony kalóriatartalmú napi menüjükkel.

Ursual Philpot táplálkozástudományi szakértő, egyben a Brit Dietetikus Társaság szóvivője ezzel szemben arra figyelmeztet, hogy a napi étrendet nem ilyen szemlélet alapján kellene kialakítani – amíg ugyanis az 1200 kalória az a minimális érték, amellyel egy átlagos ember képes a túlélésre anélkül, hogy éhezni kezdene, ez még nem jelenti azt, hogy ennyi étel elfogyasztása egészséges volna.

Megjegyezte, hogy egy idős és nem aktív életmódot folytató, vagy egy túlsúlyos ember ugyan talán elboldogulna 1200 kilokalóriával is egy nap, de nincs egy olyan érték, amelyhez mindenki egyaránt tarthatná magát. Ráadásul ennél a mennyiségnél gondot jelenthet, hogy minden szükséges tápanyagból elegendő mennyiséget fogyasszanak a diétázók, ha csak alaposan meg nem tervezik étrendjüket.

A dietetikus elmondta, hogy egy fiatal és aktív ember szervezete számára 1200 kilokalória nem elég a megfelelő működéshez, így aztán különböző módokon igyekszik „spórolni” ezzel a viszonylag kevés energiával. Ilyen kevés energia mellett a végtagok hamarabb hideggé válnak, illetve az általános közérzet is romolhat, valamint szorongást élhet meg a diétázó. Egyes nők esetében a termékenységük ideiglenes elvesztése is bekövetkezhet.

A dietetikus elmondta, hogy a kalóriabevitelre vonatkozó adatokat nem szigorúan véve, hanem egyfajta kiindulópontként kell kezelni – mint ahogyan azt sem mondhatjuk, hogy például minden férfinak 42-es a lábmérete. Vannak emberek, akiknek elég az 1200 kcal, míg másoknak akár 2400-ra is szüksége van egy nap.

Mint mondta, abban is különbség van, hogy kinek milyen tápanyagok az ideálisak, és míg egyeseknek több zsírra és szénhidrátra lehet szüksége, úgy mások könnyen lehet, hogy kevesebb szénhidrát és több fehérje mellett tudják tartani az ideális testsúlyukat.

A lapnak nyilatkozó dietetikus egyébként a mediterrán diétát ajánlotta leginkább, lassan felszívódó szénhidrátokkal, jó minőségű fehérjével, sok zöldséggel, olívaolajjal, olajos halakkal, magvakkal és hüvelyesekkel. Az elegendő testmozgás is nagyon fontos.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen