Életmód

Most sem kell üresen állniuk a balkonládáknak!

Szomorú látvány, ha a balkonládában elfagyott, hervadt növények sorakoznak, vagy az üresen várakozik a jövő tavaszra... Annál is inkább, mert még mindig vannak olyan növények, amelyek színt vihetnének mindennapjainkba, ha a balkonládákba ültetnénk őket!
Balkonnövények Nem minden növényről kell lemondanunk a téli időszakban... (Forrás: enjoythelittlethings.pl)

Az ősz megköszöntével az lehet a benyomásunk, hogy a kertek elveszítik korábbi pompájukat, és a néhány örökzöld növényen kívül alig-alig hoz bármi is színt az udvarok, esetlen nagyobb erkélyek, teraszok életébe, miután a vöröses, sárgás levelek lehullottak a fákról. Ez ugyanakkor nem feltétlenül van így – már írtunk róla, hogy a kertbe számtalan módon csempészhetünk akár télen is egy kis „életet”, de emellett az erkélyek, és a balkonládák sorsa sem feltétlenül az, hogy üresen álljanak a télen. A következő néhány növény például még sokáig dísze lehet a balkonoknak.

Árvácskák 

ÁrvácskákAz árvácskák között is vannak igen szépek (Forrás: theplantfarm.wordpress.com)

Bár az árvácskákról többeknek még a temetők jutnak eszébe, ma már akadnak olyan, nagy és pompás virágú fajták, amelyek kifejezetten vidámak és dekoratívak lehetnek. Azért remek választás, mert ha enyhe a tél, vagy valamennyire a fagytól, hidegtől védett helyen tartjuk, az árvácska virágzása akár tavaszig is kitarthat. Lehetőleg jó vízáteresztő talajba ültessük, napos-félárnyékos helyre.

Csarab és alpesi hanga

CsarabCsarab

A két növényt gyakran egyaránt „erika” névvel illetik, ami elég megtévesztő. A csarab hazánkban is előforduló, őshonos cserje, amely ősztől tavaszig akár a balkonládákban is szépen mutat rózsaszín, hófehér, piros, de akár sárga virágával. Az alpesi hanga valamivel fagyérzékenyebb, de ha megfelelően védett helyet biztosítunk neki, akkor akár tavaszig is gyönyörködhetünk a rózsaszín, sárga, fehér vagy bíbor színű virágaiban. A csarab inkább a tőzeged, míg az alpesi hanga akár a meszes talajt is kedveli.

Krizantém

KrizantémSzínes dísz lehet a krizantém (Forrás: salientlandscaping.com)

A másik gyakori „temetői virág” a krizantém. Ha nem zavar minket az előbbi asszociáció, nyugodtan ültethetjük ezt a növényt is, hiszen számtalan fajtája kapható a kertészetekben, és szín- és formagazdagságával igazán elevenné varázsolhatja az erkélyt, teraszt.

Díszkáposzta

DíszkáposztaSzínes díszkáposzták (Forrás: blog.plantabox.co.uk)

A díszkáposzták ma már számtalan színben és formában kaphatóak, és különleges szépségük miatt bátran használhatjuk őket akár a balkonládákba ültetve dekorációként is. Az élénk színeit az első, kemény fagyokig is képes megőrizni.

Őszirózsa

ŐszirózsaŐszirózsák (Forrás: gardeningknowhow.com)

Általában nem túl hivalkodó virágaival akár az őszirózsa is érdekes választás lehet a téli balkonládákba. Sajnos tavaszig általában nem maradnak meg a virágai, de egy ideig még szépen mutathatnak a fagytól védett helyeken.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen