hirdetés
Életmód

Tovább tart a jóllakottság-érzet a növényi, mint az állati fehérjék fogyasztása után

Lehetséges, hogy a fogyás könnyebben megy akkor, ha több növényi fehérjét eszünk, ezek ugyanis egy friss tanulmány szerint általánosságban hosszabb ideig tartó jóllakottság-érzethez vezetnek, mint az állati fehérjék.
Zöldségek Valószínűleg a több rost miatt érezhették magukat tovább jóllakottnak az emberek, miután növényi eredetű ételt fogyasztottak (Forrás: flygyal.wordpress.com)
hirdetés

A kutatás során 43 fiatal, dán férfinak adtak reggelire különböző ételeket – a három különböző menüt két hetes időközökkel kapták az önkéntesek. Az első reggeliben magas fehérjetartalmú hústermék és burgonyapüré szerepelt, a másodikban pedig magas fehérjetartalmú, növényi eredetű (hüvelyesekből készült) étel sárgaborsópürével, míg a harmadik menü alacsony fehérjetartalmú zöldségekből készült fasírt volt sárgaborsópürével kevert burgonyapürével.

A kutatás során az önkéntesek kevésbé voltak éhesek, amikor a hüvelyesekből készült ételt ették, mint a másik két alkalommal. Talán ennél is meglepőbb, hogy emellett nem tettek különbséget aközött, hogy az alacsony fehérjetartalmú, növényi eredetű étel és a húsétel mennyire volt tápláló- ezeket azonos módon értékelték – mondta Anne Raben, a Koppenhágai Egyetem professzora.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a magas fehérjetartalmú növényi ételek fogyasztása után az önkéntesek 12-13 százalékkal kevesebb kalóriát vittek be a szervezetükbe az ebéd alkalmával, mint azt tették a másik két reggeli menü után. Ez összesen 95-105 kcal-t jelentett az egyes személyek esetében.

Mindhárom reggeli menüben sütőben sült fasírtokat szolgáltak fel, a magas, állati eredetű fehérjetartalmú fasírtba szarvasmarha és sertés, a magas, növényi eredetű fehérjetartalmú fasírtba pedig lóbab került. Emellett minden fasírtban voltak fűszerek, de repceolaj, valamint vaj is.

A magas fehérjetartalmú fasírtok esetében a kalóriák 19 százaléka fehérjéből, 53 százaléka karbohidrátokból állt, ugyanakkor jelentős eltérés mutatkozott a két magas fehérjetartalmú fasírt rosttartalma között.

A húsból készült fasírtban 100 grammonként 6 gramm rost volt csupán jellemző, míg a növényi eredetű fasírtban 100 grammonként 25 gramm rost volt az ételben. Az alacsony fehérjetartalmú növényi fasírtban csak a kalóriák 9 százaléka származott fehérjéből, és 100 grammonként 10 gramm rostot tartalmaztak ezek a fasírtok.

Feltehetőleg a növényi fasírt magasabb rosttartalma is hozzájárult ahhoz, hogy az önkéntesek ezt fogyasztva tovább jóllakottnak érezték magukat, mint amikor a húsos fasírtot ették.

A kutatók mindenesetre megjegyezték azt is, hogy az önkéntesek a magas fehérjetartalmú, növényi eredetű fasírtot kevésbé finomnak találták a másik kettőnél, ami akár szintén befolyásolhatta azt, hogy mennyire érezték magukat jóllakottnak az emberek.

A tanulmány október 19-én jelent meg a Food and Nutrition Research nevű lapban.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen