hirdetés
Életmód

Az ősszel együtt a sült tea ideje is elérkezett

A késő őszi és téli időszakban az egyik legkellemesebb ital a forró, gyümölcsös aromájú sült tea. De mi is ez, és hogyan készül?
Forró tea Többféle gyümölcsöt is fel lehet használni a sült tea elkészítéséhez (Forrás: wallpaperspider.com)
hirdetés

A sült tea főként Csehországban és környékén jellegzetes téli (és akár nyári) ital, elsősorban ugyan forrón készítik, de előfordulnak jeges változatok is. Az ital alapját egy lekvárhoz hasonlító gyümölcspüré vagy gyümölcskeverék adja, és hagyományosan semmilyen tartósítószer nem kerül bele. A már elkészült sült teához lényegében csak forró vizet kell adni, ami hosszabb időbe kerül, az maga az elkészítés.

Ha esetleg magunk szeretnénk sült teát készíteni, akkor érdemes legalább fele részt savanyúbb gyümölcsöket választani, például fekete ribizlit, narancsot vagy szedret, mivel ezek adják a tea hagyományos, markáns ízvilágát. Persze, aki lágyabb ízélményt szeretne, másfajta gyümölcsöket is válogathat.

2 kilogramm gyümölcshöz egy kilogramm cukrot vagy mézet érdemes adni, valamint citromlével és fűszerekkel (gyömbér, fahéj, kardamom, szegfűszeg) is lehet ízesíteni a „teakeveréket”. Egyesek még rummal vagy brandy-vel is feldobják a gyümölcskeveréket, de ez már igazán elhanyagolható.

Forró tea(Forrás: maangchi.com)

Az elkészítéshez elsőként hámozzuk meg a gyümölcsöket, az alma és körte héját azonban, hacsak nem sérültek vagy „rothadtak”, semmiképpen ne távolítsuk el, hiszen ezek is hozzájárulnak a finom ízhez. A nagyobb gyümölcsöket vágjuk kis kockákra, a ribizlihez hasonló „apróságokat” természetesen egyben lehet hagyni.

A feldarabolt és megtisztított gyümölcsöket helyezzük egy tepsibe, keverjük össze óvatosan a cukorral, fűszerekkel, citromlével és esetlegesen a rummal. Ezt követően 170 fokon nagyjából 30-45 percig süssük a keveréket, ez alatt a gyümölcsöknek el kell kezdeniük levet ereszteni. Amint letelt a fél-háromnegyed óra, azonnal öntsük kis befőttesüvegekbe a sült teát, majd a lezárt befőttesüveget a fedővel lefelé hagyjuk állni legalább néhány óráig.

Ezt követően a sült teából négy-öt teáskanálnyit helyezzünk a forró vízbe, amikor csak inni szeretnénk belőle.

Aki nem szeretne otthon sült teát készíteni, de szívesen kipróbálná, vásárolhat is – Magyarországon például a Frupka forgalmaz ilyen terméket.



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen