hirdetés
Életmód

A „jojódiéta” akkor is veszélyes lehet, ha valaki nem túlsúlyos

Veszélyes lehet, ha fogyás és súlygyarapodás követi egymást ismételten, függetlenül attól, hogy a diétázó egyébként túlsúlyos-e. Egy nemrég bemutatott kutatás szerint ugyanis ezzel megnövekedett az esély bizonyos szívbetegségek kialakulására a posztmenopauzában lévő nők körében.
Alma és súlyzó A jo-jo diéta egészségügyi kockázatot rejthet (Forrás: womenfitness.net)
hirdetés

A kutatást, amely szerint a gyakori súlyveszteséggel, majd -gyarapodással járó diéták hatására megnövekedik a szívbetegség kialakulásának kockázata, az American Heart Association idei tudományos konferenciáján mutatták be.

Somwail Rasla, a kutatás vezető szerzője szerint az ismételten váltakozó testsúly egy feltörekvőben lévő globális egészségügyi probléma, viszont eddig nem igazán kutatták, hogy valójában miféle veszélyeket rejthet magában az efféle, „jojó súlyváltozás”.

A kutatás során összesen 158 063, posztmenopauzában lévő nőt vizsgáltak, akiket a saját maguk által bevallott súlyuk és súly-változásaik alapján négy csoportba soroltak. Az egyik csoport a stabil súlyú, a második a folyamatosan „gyarapodó”, a harmadik a folyamatosan fogyó, míg a negyedik az „ciklusosan” változó súlyú csoport volt. A 11,4 éves vizsgálatok során több dologra is fény derült.

Azok a normál testsúlyú nők, akik a súlyukból veszítettek, majd pedig újból felszedtek valamennyit, 3,5-szer akkora eséllyel haltak meg hirtelen szívhalál következtében, mint azok, akik testsúlya változatlan maradt. Emellett 66 százalékkal megnövekedett a szívkoszorúér-betegség okozta halálesetek száma is a normál testsúlyú, de ismételten súlyt felszedő és vesztő nők körében. Az elhízott vagy túlsúlyos nők esetében az, hogy hasonló módon változott-e a testsúlyuk, nem vezetett hasonló változáshoz.

Nem növekedett továbbá a halálesetek valószínűsége azoknál a nőknél, akik felszedtek némi plusz súlyt, de azt nem adták le, ahogyan azoknál sem, akik fogytak, viszont nem szedtek fel utána súlyt.

A középkorú emberek esetében az elhízás vagy a túlsúlyosság megnöveli a hirtelen szívhalál, illetve a szívkoszorúér-betegség okozta elhalálozások valószínűségét, az azonban egyelőre nem ismert, hogy vajon az ő esetükben is jellemző-e, hogy a normál testsúlyú személyek egészségére veszélyt jelent „jojódiéta”, mivel a szakemberek jelenleg kizárólag a posztmenopauzában lévő nőkre szűkítették a kutatást.

A kutatás egyelőre az ok-okozati összefüggésekre nem szolgálhat bizonyítékkal jellegéből adódóan, emellett, mivel a nők súlyát a saját bevallásuk szerint vizsgálták, így az eredmények pontatlanok lehetnek. Mivel pedig viszonylag kevés hirtelen szívhalál történt, így nem kizárt, hogy a véletlenek torzították az eredményeket.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen