hirdetés
Életmód

Melyik világvárosokban a legolcsóbb a kávé?

Aki igazán olcsón szeretne kávéhoz jutni a világ valamely nagyvárosában, annak jó eséllyel Dél-Amerikába kell utaznia – bár azért akadnak európai országok is a Service Partner ONE listáján. Nézzük, hol kell a legkevesebbet fizetni a lista szerint egy csésze kávéért!
Kávé Finnországban isszák a legtöbb kávét az emberek (Forrás: destinations.com.ua)
hirdetés

Magyarországon a kávé a legkedveltebb italok közé tartozik, a Nestlé szerint a 15 éven felüli lakosság 70%-a rendszeres, napi kávéfogyasztó, szokásainkat tekintve pedig főként reggel és ebéd után iszunk feketét. A többség hazánkban az őrölt-pörkölt kávét fogyasztja szívesen.

A berlini Service Partner ONE listáján ugyan Magyarország nem szerepel, de más országok kávéfogyasztási szokásairól több érdekesség is kiderül. Így például azt is megtudhatjuk, hogy Európában hol ihatjuk a legolcsóbban a kávét.

Az olaszországi Milánóban és a spanyolországi Sevillában valamint Valenciában kell Európán belül a legkevesebbet fizetnünk egy-egy csésze kávéért, Milánó egyébként az összesített listán is igen jól szerepel ebből a szempontból, hiszen itt a világon a negyedik legolcsóbb a kávé. Sevilla az ötödik, míg Valencia a hetedik a listán. Legalábbis, ha az átlagos kávéárakat figyeljük, amelyekben az otthoni és irodai kávékészítés költségei is benne vannak, ugyanis kizárólag a kávézók árait tekintve Sevilla a második, Milánó a második, míg Valencia a negyedik „helyezett”.

A világ legolcsóbb kávéját Rio de Janeiróban lehet inni, a lista „abroszút második helyezettje” pedig a kávék árát tekintve a szintén brazil São Paulo. A még dobogós helyet a perui Lima szerezte meg. A legdrágább kávét pedig a felmérés szerint a világ nagyvárosai közül a svájci Zürich-ben szürcsölhetik az emberek.

A táblázatban egyébként a legnagyobb afrikai kávétermelő országok közül igazából egyik sem képviselteti magát a listán, így Etiópia, Elefántcsontpart vagy Uganda sem, pedig érdekes lett volna látni, hogy itt hogyan alakul a kávé ára és a kávéfogyasztás...

A felmérés szerint a kávézók árai sokkal nagyobb mértékben különböznek a városok elhelyezkedésének függvényében, mint például az, hogy otthon vagy az irodákban mennyi pénzből készülhet el egy-egy csésze kávé.

Jellemzően azokban az országokban és városokban volt összességében a legolcsóbb a kávé, ahol a legmagasabb volt az egy főre jutó éves fogyasztás mértéke, bár természetesen itt fontos tényező lehet akár az is, hogy azért isznak sok kávét, mert olcsó.

Brazíliában évente egy-egy személy átlagosan 4,8 kilogramm kávét fogyasztott a felmérés szerint, de talán ennél is meglepőbb, hogy a táblázat szerint Isztambulban (Törökország) az egy főre jutó éves kávéfogyasztás nem éri el a fél kilogrammot sem.

A kávéfogyasztásban a felmérés szerint magasan az észak-európai országok vezetnek, Finnország például évente fejenként 9,6 kilogrammos mennyiséggel, de Norvégia sem marad el sokkal tőle az évi 7,2 kilogrammos kávéfogyasztásával.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen