hirdetés
Életmód

Delfinek segítenek az ukrán katonáknak és gyerekeknek

A delfinek egyaránt segítenek a gyerekeknek, valamint az ukrán katonáknak a poszttraumatikus stressz szindrómával való megküzdésben. A The Guardian bemutatta a delfinek munkáját, és azok életét, akik az állatok segítségével élhetnek újból teljesebb életet.
Terápiás delfin A terápiás delfinek pozitív élményekkel gazdagítják az embereket (Forrás: calvertjournal.com)
hirdetés

Ivan Golubev egy hiperaktív fiú volt, amíg az észak-ukrajnai lakóhelyén az iskolát meg nem támadták fegyveresek. Az eset olyan súlyosan érintette őt, hogy később nem tudott megszólalni sem. Néhány hónappal később édesanyjával, Annával Odesszába mentek nyaralni, és elhatározták, hogy kipróbálják a delfinterápiát.

„Az első alkalom végén újból beszélni kezdett, én pedig nem tudtam felhagyni a sírással” – emlékezett vissza Anna arra, hogy milyen hatással volt a delfinterápia a fiára.

A delfinterápia a környék egyik vonzereje, és a gyerekek mellett a várandós nők, valamint az utóbbi időben az észak-ukrajnai háborúban megsérült katonák is gyakori látogatói az ilyen, terápiás központoknak. A Nemo központ személyzete, köztük öt pszichológus elmondta, hogy „ezer éves bizonyíték” van arra, hogy az állatok segíthetnek a mentális és fizikai rehabilitációban. Akadnak ugyanakkor olyan szakértők is, akik szerint nem bizonyított az ilyen terápiák hatékonysága, míg mások kifogásolják, hogy vadállatokat tartanak fogva erre a célra.

Az oroszbarát szeparatisták és az ukrán hadsereg közötti háborúnak már közel 10 ezer halálos áldozata van, emellett több ezren szenvednek a konfliktus következtében úgynevezett poszttraumatikus stressz szindrómától. Szeptemberben néhány, ilyen állapottól szenvedő katona Odesszába látogatott, ahol a delfinek segítségével próbáltak gyógyulni.

Yuri Mishkurov, a központ egy dolgozója elmondta, hogy ugyan nem lehet csodás gyógyulásokra számítani, mégis hozzájárulhat a felépüléshez a delfinterápia. Annak ellenére, hogy nem tudta megmondani, hogy a programban részt vett 15 katona közül hányan épültek fel teljesen, azt bizonyosan állította, hogy hatásos volt a terápia, hiszen pozitív érzelmeket váltott ki a résztvevőkből.

„Nem számít, hogy felnőtt vagy gyerek vagy – ha egy ilyen nagy és barátságos állattal úszol egy medencében, jobban fogod érezni magad” – mondta Bogdan Popovski.

A világon számtalan formájában és több célból is elterjedtek az állatasszisztált terápiák, a leggyakrabban lovakkal és kutyákkal találkozhatunk, de ma már lényegében szinte bármilyen barátságos és megbízható állatot bevethetnek terápiás célra. Az ilyen terápiák hatásosságát egyes szakértők szerint nem támasztja alá elegendő tudományos bizonyíték, és Hal Herzog a Psychology Today nevű lapban arról írt, hogy minden állatasszisztált terápia közül a delfinterápia kapcsán esnek leginkább túlzásba az emberek. Szerinte a placebo hatás mellett esetlegesen más tényezők is hozzájárulhatnak az ilyen terápiák sikeréhez, de nem feltétlenül az állatok és emberek között kialakuló kapcsolat játszik döntő szerepet. Yuri Mishkurov viszont úgy figyelte meg, hogy a delfines terápiák után az emberek akár más emberekkel is könnyebben képesek kapcsolatot teremteni. 

Az állatvédők között akadnak, akik ellenzik a delfin-terápiákat, amellyel szerintük az állatokat veszélybe sodorhatják. Európán belül Oroszországban, Spanyolországban és Ukrajnában is tartanak fogságban delfineket a Born Free nevű civil szervezet szerint. A terápiás delfinek egy-egy napon nagyjából négyszer 30 percet töltenek munkával, bár akadnak napok, amikor akár kilenc alkalommal is érkeznek hozzájuk látogatók.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen