hirdetés
Életmód

Karácsony: ajándékötletek a tusfürdőn és zoknin túl

Ajándékot adni, és persze kapni is jó. Amellett pedig, hogy „a szándék a fontos”, mégis többen feszengünk egy kicsit, ha csak a megszokott ajándékok valamelyikét, például minél semlegesebb (hogy véletlenül se lőjünk mellé) zoknit, kesztyűt, vagy éppen a már kissé unalmas tusfürdőt ajándékozzuk. Az alábbi összeállítás talán segít ötletet gyűjteni.
Karácsonyi ajándék Nem mindig könnyű megfelelő ajándékot találni (Forrás: thegloss.com)
hirdetés

Elég könnyű dolgunk van, ha ismerjük a személyt, akit meg szeretnénk ajándékozni – ilyen esetekben egyértelműen olyasmit érdemes választani, ami az ő személyes érdeklődési köréhez kapcsolódik.

Ínyenceknek és konyhatündéreknek

A gasztronómia szerelmeseit többféle ajándékkal is meglephetjük, de azok a hagyományos, sütéshez és főzéshez használt tárgyak, amelyekből jó eséllyel mindenkinek van már otthon akár több is, nem tartoznak a jobb ötletek közé. Esetleg akkor, ha nagyon különlegesek, vagy nagyon kiváló a minőségük. Más esetekben például egy szilikon sütőforma érdekesebb ajándék lehet.

A tanfolyamok ugyancsak örömet okozhatnak, de nehézséget okozhat, hogy előtte nem árt kipuhatolni, hogy az illető vajon szívesen jár-e ilyen eseményekre, vagy hogy milyen maximális távolságot tenne meg még örömmel a tanfolyam kedvéért. Persze, nem árt tudni azt sem, hogy mi az, amiben csiszolni szeretné még a tudását. Ha viszont eltaláljuk a neki tetsző tanfolyamot, akkor életre szóló tudással ajándékozhatjuk meg, aminél kevés jobbat nyújthatnánk neki.

Tortakészítő tanfolyamA tanfolyamokon életre szóló tudást sajátíthatnak el, akik élvezik a sütést-főzést (Forrás: blog.wilton.com)

Természetbarátoknak

A természetbarátoknak többféle ajándékot is vásárolhatunk, így például olyan eszközöket, amelyek a természetjárás során jól jöhetnek. Egy-egy jobb minőségű távcsőnek bizonyára örülnek azok a természetbarátok, akiknek még nincs ilyen eszközük otthon, de a különleges madáretetők is okos választást jelenthetnek azok számára, akik szeretik a madarakat figyelni.

Különleges madáretetőA különleges madáretetőkkel valódi élményt ajándékozhatunk a mindennapokra - nem csak a macskáknak (Forrás: pawfi.com)

Akik esetleg kertészkednek is, bizonyára örülnek a különleges növényhagymáknak, akadnak olyan kertészetek is, amelyek kifejezetten erre specializálódtak. (Igaz, ilyenkor már legfeljebb a tavasszal ültethető hagymások kaphatóak...) A különleges, egzotikus növények magjaival már nem árt óvatosabbnak lenni, hiszen ezeket inkább a gyakorlott kertészek tudják csak nevelni, és nem szerencsés, ha csalódást okozunk az ajándékkal, netalán elriasztjuk a kertészkedéstől a megajándékozottat. A bonsai fákkal is hasonló a helyzet – ezeket is inkább a gyakorlottabb kertészeknek adjuk csak.

LiliomokA tavasszal ültethető hagymások közül a liliomok is igen szépek

Akadnak direkt a természetbarátoknak tervezett ajándéktárgyak is, így például a rendkívül látványos (de nem olcsó) EcoSphere, vagy a zselés hangyafarm. Ezek akár irodákban is jól mutatnak, és kevés gondoskodást igényelnek. Akváriumot csak akkor érdemes ajándékozni, ha teljes felszerelést is adunk hozzá, és biztosak vagyunk benne, hogy akinek adjuk, elég idővel rendelkezik a gondozásához. Az úgynevezett nanoakváriumok, amelyekbe garnélákat, esetleg apró razbórákat lehet „elszállásolni”, különösen dekoratívak, ráadásul a kis lakásokban is könnyű nekik helyet találni.

NanoakváriumokA nanoakváriumok nem foglalnak sok helyet, és szépek - de csak felszerelve adjuk! (Forrás: aquascapingaquarium.com)

Az utazások, túrák is jó ajándékok lehetnek, ha biztosak vagyunk benne, hogy a megajándékozott ezekre el is tud jutni. 

Alkotóknak

Akadnak, akik valamilyen hobbit űznek szívesen – aki például varrni szeret, nyilván értékeli az ehhez szükséges eszközöket, míg a festést, rajzolást kedvelők az ilyen kiegészítőknek örülhetnek.

Fontos, hogy ne egy szupermarketben vagy írószerboltban vásároljuk meg a művészeti kiegészítőket, hiszen itt – főleg a laikusok – aligha találnak olyan minőségű eszközöket, amellyel a megajándékozott valóban tud majd mit kezdeni. A rajzoláshoz, kalligráfiához, festéshez például a művészellátókban kereshetünk ajándékot, ahol nem csak a választék nagy, de általában a minőség is kedvezőbb.

FestékekA festék is lehet szép és hasznos ajándék, de csak ha megfelelőt veszünk (Forrás: diannesutherland.blogspot.hu)

A kreatív hobbit kedvelőkkel annyiból könnyebb a dolgunk, hogy számukra a kreatív boltokban is találhatunk sokféle érdekes kiegészítőt, márpedig kreatív boltokból azért jóval több akad az országban.

A tanfolyamok természetesen azok számára is jó ajándékok lehetnek, akik „kreatívkodni” szeretnek.

Könyvek

A könyvek szuper ajándékok lehetnének – milyen kár, hogy könnyű melléfogni...

Sajnos sok az olyan könyv, amely nem igazán ad hozzá semmit a megajándékozott személy életéhez, így a sztárok, hírességek felkapott, ámde gyakran nem kifejezetten élvezhető stílussal megírt könyvei.

Egy-egy élvezetes regény, esetleg ismeretterjesztő könyv ellenben kiváló ajándék lehet – utóbbi kifejezetten akkor, ha ismerjük a megajándékozott fél ízlését és érdeklődését.

KönyvekA könyveknél is azt nézzük elsősorban, hogy okozunk-e vele kellemes pillanatokat, vagy hogy szerezhet-e ismereteket általa a megajándékozott. A „divat”, vagy a könyvek „felkapottsága” csak sokadik szempont. (Forrás: metro.co.uk)

 

A lakberendezésről szóló kiadványok és a szakácskönyvek esetében ne azt nézzük elsősorban, hogy híres ember mosolyog-e vissza a borítóról, inkább azt, hogy az abban foglaltak által szerezhet-e újabb ismereteket, jártasságot a megajándékozott fél, esetleg, hogy megbízható szakember írta-e a könyvet. Aligha van unalmasabb receptkönyv például annál, ahol a mindenki által ismert recepteket írják le, csak éppen egy híres színész, énekes vagy hasonló „celeb” neve fémjelezi azt.

Ennél érdekesebb, ha különleges, régi magyar recepteket, esetleg más kultúrák ételeinek elkészítését mutatja be egy szakácskönyv, esetleg az, ha különleges alapanyag-igényű ételek, például vega, vegán, paleo, gluténmentes, vagy hasonló fogások kerülnek bemutatásra. Persze, csak ha a megajándékozott illető ezektől nem határolódik el, vagy ezeket nem veszi sértésnek.

A diétás szakácskönyvek például erősen kerülendőek akkor, ha egy, a diéta iránt nem érdeklődő, esetleg nem kifejezetten karcsú ismerősünknek vennénk ajándékot.

Filmes ajándékok

Különösen a fiatalabbak esetében lehet ügyes húzás, ha egy kedvenc filmjük, illetve könyvük kapcsán választunk nekik ajándékot. Nagyon szép, például a Gyűrűk Urából és a Hobbitból megismert ékszereket is sokfelé lehet kapni, de természetesen akár egyéb filmes kiegészítőkkel is örömet lehet szerezni.

Gyűrűk Ura ajándékA rajongókban az a jó, hogy tudjuk, mi érdekli őket... :) (Forrás: elvenesse.net)

Szépség és ruházat

A különleges parfümök, szép ékszerek vagy kiegészítők jó ajándékok lehetnek, persze, csak ha nem lövünk mellé nagyon a megajándékozott ízlését illetően... A kozmetikai ajándékcsomagok inkább azok számára lehetnek jó választás, akik kevéssé ismert hölgyet szeretnének megajándékozni, de a személyre szabott parfümök és kozmetikai termékek már akár a közelebbi családtagok részére is értékes és emlékezetes ajándékok lehetnek.

ParfümökA kozmetikai termékek és parfümök is okozhatnak örömet (Forrás: visitdubai.com)

Saját készítésű ajándékok?

Sokan szeretnek mindenkinek kézzel készült ajándékot adni. Valójában ilyesmit inkább csak a közeli barátoknak, illetve családtagoknak érdemes ajándékozni – hacsak nem vagyunk nagyon profik valamiben. Ők értékelhetik, hogy sokat fáradoztunk az ajándékkal, viszont még ilyen esetekben is meg kell gondolni, hogy nem érdemesebb-e a például csak az ajándékkísérőt kézzel készíteni, és ezzel kiegészíteni az ajándékot.

Saját készítésű ajándékForrócsoki-készlet üvegben - egy szuper saját készítésű ajándék

Élő állatot pedig: ne

Gyakran halljuk, hogy élő állatot lehetőleg ne vásároljunk karácsonyra, főleg gyerekeknek ne. Ebből az állításból kiindulhatunk, bár természetesen akkor, ha az állatot a szülők vásárolják az állat igényeinek figyelembe vételével, nincs ebben semmi elítélendő. Az unokának, unokaöccsnek és az ismerősök gyerekeinek azonban lehetőleg ne ajándékozzunk (és főleg a szülők beleegyezése nélkül!) élő állatot, hiszen ezzel nem csak a szülőket hozhatjuk rendkívül kellemetlen helyzetbe, de az állat jövője is bizonytalan lehet. Ráadásul a gyerekeknek sem jó végignézni, ha a karácsonyra kapott állat a nem megfelelő gondoskodás miatt például megbetegszik. Arról pedig, hogy sok karácsonyra kapott állat rendszerint az utcán végzi, még nem is szóltunk...

Cuki kiskutyaHa később is gondoskodnak róla, akkor a legjobb, ha nem, akkor a legrosszabb ajándék az élő állat... (Forrás: lookanimals.com)

Végezetül...

Természetesen még számtalanféle ajándék kerülhet a karácsonyfa alá, amelyek fentebb nem kerültek említésre... A legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk az az, hogy egyrészt ne azt vásároljuk meg, ami nekünk tetszik, emellett pedig lehetőleg olyan ajándékot vegyünk, aminek mások hasznát veszik. Próbáljuk elképzelni, hogy mi mihez tudnánk kezdeni a sokadik bögrével, vagy hogy mennyire fogadnánk kitörő örömmel egy újabb pár zoknit.

ZokniMicsoda meglepetés! Egy pár zokni... :) (huffingtonpost.co.uk)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen