Életmód

Mi mindennel díszíthetőek az adventi koszorúk?

Nagyon izgalmas, egyben „karácsonyi hangulatba hoz”, ha maguk készítjük el az adventi koszorút. A koszorút számtalan terméssel vagy dísszel is érdekesebbé tehetjük, néhányba ráadásul a parkokban, erdőkben sétálva is belebotlunk.
Adventi koszorú Visszafogott színekkel is lehet szép a koszorú (Forrás: Etsy / kaleda)

Moha

Moha-koszorúA moha igazán szép látványt nyújt (Forrás: minimalisti.com)

A különböző mohák rendkívül mutatósak lehetnek – néhány dologra azonban nem árt figyelni. Először is, védett természeti területen nem szabad mohát gyűjteni, ahogyan magánerdőkben is a tulajdonos engedélyére van szükség. Máshol egyéni felhasználás céljából, nem kereskedelmi mennyiségben lehet kevés mohát gyűjteni, ráadásul védett fajok, így tőzegmohák egyáltalán nem gyűjthetőek. Ezért aztán a mohagyűjtés előzetes tájékozódást igényel, de nem lehetetlen. Mohát természetesen vásárolni is lehet, akár mohaszalagokat is beszerezhetünk, amelyekkel már tényleg alig van „gond”.

Moha koszorú(Forrás: diy-enthusiasts.com)

Mohás koszorú(Forrás: minimalisti.com)

Mohás adventi koszorú(Forrás: freshdesignpedia.com)

Fenyőgallyak

Fenyő koszorúA fenyőgallyak jól mutatnak (Forrás: erezdmagadjol.hu)

Az egyik leghangulatosabb adventi és karácsonyi dekorációs „kiegészítő” nem más, mint a fenyőgally. Nem csak tetszetős, de emellett az illata is remek. Fenyőágakat nem kifejezetten nehéz begyűjteni, főleg akkor, ha éppenséggel a kertünkben is nő néhány ilyen fa. Minden fenyőnek más-más jellegű és intenzitású illata van, a jellegzetes, „karácsonyi” illatok a fekete fenyő mellett a lucfenyő esetében a legintenzívebbek. A duglászfenyő illata ezzel szemben inkább citrusos, viszont nagyon különleges és elég jól érezhető a szobában, ahová helyezzük. Ezen felül fontos szempont lehet, hogy meddig bírják a levelek – általánosságban a nordmann fenyő után a fekete fenyő, a duglászfenyő, illetve az ezüstfenyő levelei a legtartósabbak.

Fenyő koszorú(Forrás: erezdmagadjol.hu)

Fenyő koszorú(Forrás: mirror.co.uk)

Adventi koszorú(Forrás: freshdesignpedia.com)

Magyal

Magyal koszorúA magyal is igazán dekoratív

A magyal felénk kevésbé „divatos” karácsonyi növény, pedig figyelemre méltó nem csak a különleges levelei, de a szép, élénk piros termése miatt is. A levelek formája és színe is igen változatos, így aztán ha magyallal dekorálunk, alig-alig van szükség más dekorációs elemre, annyira érdekes látványt nyújt.

Termések és tobozok

Toboz koszorúTobozt nem nehéz találni sem (Forrás: minimalisti.com)

A tölgymakk, a fenyőtobozok, a csipkebogyó, a dió, a miniatűr dísztökök, a homoktövis és a gledícsia különleges, „tekergő” termése is különleges látványt nyújtanak, amelyet érdemes lehet felhasználni a koszorú megjelenésének gazdagításához.

Toboz koszorú(Forrás: minimalisti.com)

Dió adventi koszorún(Forrás: freshdesignpedia.com)

Egzotikus növények

Ánizs koszorúAz ánizs nem csak szép, de illatos is (Forrás: freshdesignpedia.com)

A narancsszeletek, a fahéjrudak, a csillagánizs és a szegfűszeg részben az illatuk miatt igazán remek kiegészítői a koszorúknak, míg a kisebb egzotikus gallyszeletek, a „lótúszvirág-szelet” és más egzotikus kiegészítők pedig különlegessé tehetik a koszorúkat.

Szalagok

Szalaggal díszített koszorú(Forrás: freshdesignpedia.com)

Érdemes egy-egy szál szép, ünnepi hangulatú szalaggal is dekorálni a koszorút, viszont ha a természetes látványt szeretnénk megőrizni, akkor jobb, ha nem visszük túlzásba a használatukat, és nem választunk nagyon „hivalkodó” szalagot.

Szobrocskák

Szarvasos kozorú(Forrás: freshdesignpedia.com)

A kis szobrokat jobb nem túlzásba vinni, de néhány kisebb, lehetőleg nem túl színes darab akár meg is jelenhet a koszorún. Ha nincs pénzünk a kis szobrokra, de szeretnénk hasonlót, akkor könnyen megoldhatjuk ezt úgy is, hogy egy már nem használt, például szarvast ábrázoló műanyag játékot valamilyen effektfestékkel (pl. arany, ezüst, bronz színnel), vagy fehér akrilfestékkel lefestünk.

Szarvasos koszorú(Forrás: freshdesignpedia.com)

Kavicsok

Kavicsok? Tulajdonképpen, miért ne?! Egy-egy, különlegesen szép kavicsot akár a hagyományos koszorúkhoz is felhasználhatunk, de ha szívesen kísérletezünk, akkor akár a kavicsok is dominálhatnak.

KoszorúKülönleges, de szép ez a kavics-koszorú (Forrás: minimalisti.com)

Gömbök

Adventi koszorú(Forrás: freshdesignpedia.com)

A natúr, fából készült gömbök mellett a csillogó és színes karácsonyfagömbök is szépek lehetnek.

Adventi koszorú(Forrás: freshdesignpedia.com)

 

Adventi koszorú(Forrás: freshdesignpedia.com)

Adventi koszorú(Forrás: freshdesignpedia.com)

Adventi koszorú(Forrás: freshdesignpedia.com)

Adventi koszorú(Forrás: freshdesignpedia.com)

Gyertyák

Az adventi koszorúkra négy gyertya kerül, ezek közül általában három azonos, egy pedig eltérő színű. A méret kiválasztásánal ügyeljünk arra, hogy a gyertya átmérője igazodjon a gyertyatüskéhez, nehogy otthon érjen a kellemetlen meglepetés.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen