hirdetés
Életmód

Ötletes módon ment karácsonyfákat egy hazai kertészet

Andersen szívszorító meséje óta tudjuk, hogy nem egyszerű dolog karácsonyfának lenni – az Oázis kertészet azonban egy kreatív ötlettel állt elő, amely hatására talán több fenyő maradhat életben az ünnepek után.
Karácsonyfa Részben levásárolható a cserepes és földlabdás fenyők ára (Forrás: marldonchristmastrees.co.uk)
hirdetés

A karácsony közeledtével gyakran merül fel a kérdés, hogy milyen volna az ideális karácsonyfa. Kezdve azzal, hogy műfenyőt vagy vágott fenyőt, esetleg élő fenyőt vásároljunk, majd folytatva azzal, hogy vajon melyik fenyő volna a legalkalmasabb erre a szerepre...

Az élő fenyők mellett ugyan több érv is szól, így legelőször is az, hogy nem kell néhány nap pompáért kivágni a kis fát, viszont ellenérvek is akadnak. Így például az, hogy karácsony után nem tudjuk hová tenni az élő fenyőt, vagy hogy drágábbak lehetnek a cserepes és földlabdás fenyők.

A kertbarátok számára, akik már nem tudnának hová tenni egy újabb élő fenyőt, jó hír, hogy az Oázis kertészet idén is meghirdette azt a korábbi években sikeres akcióját, amelynek keretében a kertészet valamely üzletében vásárolt élő fenyőt később vissza lehet vinni, és a vásárláskor kifizetett összeg felét le lehet vásárolni. Persze, egy egyben azért azt is jelenti, hogy elsősorban azok számára lehet érdekes az akció, akik szívesen költenének egyébként is kertészeti kiegészítőkre, illetve növényekre.

A kertészet honlapján olvasható tájékoztatás szerint december ötödikétől lehet az akció keretében fenyőt vásárolni, és a megjelölt cserepes fákat január 2-8 között lehet visszavinni, amikor is a fenyőfa árának fele levásárolható az eredeti nyugta bemutatásával. Emellett arra is figyelmeztetnek, hogy lehetnek olyan fenyőméretek, amelyekből hamar hiány alakul ki, így azt tanácsolják, hogy a favásárlást senki ne hagyja az utolsó pillanatra. 

FenyőfaFontos, hogy megfelelően gondoskodjunk a fenyőkről (Forrás: Earth911.com)

Hogy a fenyők túléljék a „karácsonyi megpróbáltatásokat”, a kertészet azt tanácsolja, hogy hűvös, lehetőleg fagymentes helyen tartsuk őket a díszítésig, és fokozatosan vigyük be a szobába. Először a garázsban vagy a folyosón érdemes tárolni a növényeket, hogy így ne sokkolja őket a hirtelen hőmérséklet-különbség. Az sem mindegy, hogy hová helyezzük a szobában a fákat, igyekezzünk a fűtőtesttől minél távolabb helyet találni nekik.

Öntözésnél arra figyeljünk, hogy kevés vizet adjunk a fenyőnek, de tartsuk nyirkosan a földjét. A túlöntözést akkor is kerüljük, ha olykor hullanak is a levelei. A páratartalom növelése kedvez a fa egészségének. A fa épségét is tanácsos megőrizni, ne hagyjuk meggyulladni, és hagyjuk meg a rügyeket és ágakat, hogy tovább növekedhessen a fa.

Az ünnepek után, ha leszedtük a díszeket a fáról, de még nem visszük vissza az áruházba a növényt, azt tanácsolják, hogy tartsuk hűvös helyen, és csak fokozatosan vigyük a szabad térre. A visszaváltás helyére lazán átkötözve és pokróccal vagy műanyag zsákkal letakarva szállítsuk.

Ha mégsem volna szívünk megválni a fától, és inkább megtartanánk, akkor a fagyok után ültessük ki, a kertészet szerint legalább 40-80 centiméteres ültetőgödörre és jó minőségű földre, illetve szerves trágyára lesz szükség. Ügyelni kell arra is, hogy a fa gyökérnyaka a felszínnel egy szintben legyen, majd a folyamatos öntözésről is gondolkozni kell, hiszen az ültetést követően főleg nyáron sok vízre lesz szüksége a fának. Érdemes a fa körül a talajt fakéreggel, lombbal, vagy ágnyesedékkel takarni, hogy a földje tovább nedves maradjon. Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen